Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKahraman, Tolga
dc.contributor.authorKarademir, Fulya
dc.date.accessioned2023-09-05T06:32:58Z
dc.date.available2023-09-05T06:32:58Z
dc.date.issued31.12.2021en_US
dc.identifier.citationKarademir, F. & Kahraman, T. (2021). İstanbul’da Tüketime Sunulan Midye Dolmaların Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi . Kocatepe Veterinary Journal , 14 (4) , 436-443 . DOI: 10.30607/kvj.958598en_US
dc.identifier.issn1308-1594 / 2147-6853
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/64946/958598
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/10616
dc.description.abstractÇalışmada, İstanbul’da satışa sunulan midye dolmaların mikrobiyolojik kalitesinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçla, İstanbul’da açıkta satışa sunulan 200 midye dolma numunesinin mikrobiyolojik kalitesi incelenmiştir. Örneklerde toplam mezofilik aerob bakteri (TMAB), toplam koliform bakteri, Escherichia coli, Staphyloccoccus aureus, Vibrio spp., Salmonella spp. ve Listeria monocytogenes araştırılmıştır. Midye dolmalarda TMAB sayısı en az 2 x 102 kob/g, en çok 2 x 109 kob/g, koliform bakteri sayısı en az < 101 kob/g, en çok 5 x 106 kob/g, E. coli en az < 101 kob/g, en çok 5,6 x 102 kob/g ve S. aureus sayısı en az < 101 kob/g, en çok 9,8 x 104 kob/g değerlerinde bulunmuştur. Ortalama olarak ise, midye dolmalarda TMAB, koliform bakteri, E. coli ve S. aureus sayıları sırasıyla 1,5 x 108 kob/g, 4,5 x 104 kob/g, 2 x 102 kob/g ve 6 x 103 kob/g olarak belirlenmiştir. Çalışmada Vibrio spp. 4 adet örnekte tespit edilmiştir. Yapılan biyokimyasal testlerle, tamamı V. alginolyticus olarak identifiye edilmiştir. Sonuç olarak, Salmonella spp. ve L. monocytogenes tespit edilmemiştir. Fakat örneklerin hijyenik kalitesinin düşük olduğu görülmüştür. Bu nedenle, üretim teknolojisinin kalitesinin iyileştirilmesi ve sanitasyon koşullarının geliştirilmesi gereklidir.en_US
dc.description.abstractThis study was aimed to determine the microbiological quality of stuffed mussels consumed in Istanbul. A total of 200 stuffed mussels were collected in Istanbul. The samples were investigated for total mesophilic aerobic bacteria (TMAB), total coliform bacteria, Escherichia coli, Staphyloccoccus aureus, Vibrio spp., Salmonella spp. and Listeria monocytogenes. In the result, TMAB, total coliform bacteria, E. coli and S. aureus were ranged between 2 x 102 cfu/g - 2 x 109 cfu/g, < 101 - 5 x 106 cfu/g, < 101 - 5,6 x 102 cfu/g and < 101 - 9,8 x 104 cfu/g, respectively. The mean of TMAB, total coliform bacteria, E. coli and S. aureus were determined 1.5 x 108 cfu/g, 4.5 x 104 cfu/g, 2 x 102 cfu/g and 6 x 103 cfu/g, respectively. On the other hand, Vibrio spp. was detected in four stuffed mussel samples. All were identified as V. alginolyticus. The results indicated that Salmonella spp. and L. monocytogenes was not detected but, the hygienic quality of stuffed musses were low. Therefore, it is essential to ensure improving the quality of production technology and developing the sanitation strategies.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.958598en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHalk Sağlığıen_US
dc.subjectL. monocytogenesen_US
dc.subjectMidye Dolmaen_US
dc.subjectMikrobiyolojik Kaliteen_US
dc.subjectSalmonella spp.en_US
dc.titleİstanbul’da tüketime sunulan midye dolmaların mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeMicrobiological quality of stuffed mussels consumed in Istanbulen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojileri Bölümüen_US
dc.authorid0000-0003-4877-6951en_US
dc.authorid0000-0002-9089-2609en_US
dc.identifier.volume14en_US
dc.identifier.startpage436en_US
dc.identifier.endpage443en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster