dc.contributor.author | Varol, Emre | |
dc.contributor.author | Gök, İlkay | |
dc.date.accessioned | 2023-09-05T06:52:48Z | |
dc.date.available | 2023-09-05T06:52:48Z | |
dc.date.issued | 27.06.2022 | en_US |
dc.identifier.citation | Varol, E. & Gök, İ. (2022). Balkan Göçmenlerinin Sofra Kültürü: Tekirdağ Malkara Örneği . Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , 24 (2) , 775-789 . DOI: 10.32709/akusosbil.972821 | en_US |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/pub/akusosbil/issue/70527/972821 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11630/10621 | |
dc.description.abstract | Balkan yarımadası coğrafi olarak doğunun batıya geçiş rotası, batının da doğuya geçiş kapısı
niteliğindedir. Bundan dolayı ki yıllar boyunca birçok medeniyete hem ev sahipliği yapmış hem de geçiş
güzergâhı olmuştur. Balkanlarda yaşayan toplulukların farklı medeniyetler ile etkileşimi sayesinde yemek
çeşitliliğinin artmasına katkıda bulunmuştur. Çeşitli Türk boylarının Balkanlar‟da yerleşmesi ve yıllar
geçtikten sonra bazı yerleşimcilerin Türkiye‟ye dönmesiyle beraberlerinde getirdikleri mutfak kültürü
etkileşimde bulunduğu toplumun mutfak kültürünün çeşitlenmesine sebebiyet vermiştir. Balkan
mutfaklarını ülkeler bazında incelecek olursak; Arnavut, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan,
Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunan mutfak kültürlerinden oluştuğunu
görebiliriz. Balkan mutfakları coğrafi, ekonomik, dini, kültür vb. sebeplerden dolayı birbirlerine çok
benzemektedir. Hatta bugün dahi birçok ürün farklı ülkelerde aynı isimde anılmakta hatta Türkçede de
kullanılan yemekler ve araç-gereçler bulunmaktadır. Yapılan çalışmada Tekirdağ‟ın Malkara ilçesinde
yaşayan Balkanlar‟ın çeşitli vilayetlerinden göçmüş olan 20 mahalleden 47 kişi ile görüşülmüş, mutfak
kültürü, sofra adapları ve yemek tarifleri kayıt altına alınmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amacı yaşlı ve
ulaşılması zor olan 1. ve 2. nesil göçmenlerin bilgi birikimlerinin kayıt altına alarak gelecek nesillere
aktarabilmektedir. Trakya bölgesinde mutfak kültürü hakkında yapılan çalışmaların azlığı ve birçok farklı
etnik yapıyı bulundurması sebebiyle ileride yapılacak çalışmalar için de kaynak olunması
amaçlanmaktadır. Ayrıca yörenin mutfak kültürünün zenginliği göz önüne alındığında, tanıtım faaliyeti
amacıyla öneriler son bölümde sunulmuştur. | en_US |
dc.description.abstract | The Balkan peninsula is geographically the route of the east to the west and the west to the east.
Therefore, it has been both home to many civilizations and a transit route over the years. It has
contributed to the increase in food diversity thanks to the interaction of communities living in the Balkans
with different civilizations. With the settlement of various Turkish tribes in the Balkans and the return of
some settlers to Turkey after many years, the culinary culture they brought with them led to the
diversification of the culinary culture of the society in which they interacted. If we explore the Balkan
cuisines on a country-by-country basis; We can see that it consists of Albanian, Bosnia and Herzegovina,
Bulgaria, Croatia, Montenegro, Kosovo, Macedonia, Romania, Serbia and Greek culinary cultures.
Balkan cuisines are very similar for geographical, economic, religious, cultural, etc. reasons. Even today,
many products are called by the same name in different countries and there are even meals and tools used
in Turkish. In the study, 47 people from 20 neighborhoods from various provinces of the Balkans living
in The Malkara district of Tekirdag were interviewed and culinary culture, table manners and recipes
were recorded. The aim of the study is to record the knowledge of the elderly and hard-to-reach 1st and
2nd generation immigrants and pass them on to future generations. Due to the lack of studies on culinary
culture in the Thrace region and the presence of many different ethnicities, it is aimed to be the source for future studies. In addition, given the richness of the culinary culture of the region, suggestions for
promotional activity are presented in the last section. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.doi | 10.32709/akusosbil.972821 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Balkan | en_US |
dc.subject | Mutaf Kültürü | en_US |
dc.subject | Sofra Adabı | en_US |
dc.subject | Tekirdağ | en_US |
dc.subject | Malkara | en_US |
dc.subject | Culinary Culture | en_US |
dc.subject | Manners of Table | en_US |
dc.title | Balkan göçmenlerinin sofra kültürü: Tekirdağ Malkara örneği* | en_US |
dc.title.alternative | Culinary culture of balkan immigrants: Tekirdağ Malkara case | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Sosyal Bilimler Dergisi | en_US |
dc.department | Seçiniz | en_US |
dc.authorid | 0000-0003-0511-2602 | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-4871-8981 | en_US |
dc.identifier.volume | 24 | en_US |
dc.identifier.startpage | 775 | en_US |
dc.identifier.endpage | 789 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |