Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGökmen, Mukadderat
dc.contributor.authorEktik, Nisanur
dc.date.accessioned2023-09-06T11:34:55Z
dc.date.available2023-09-06T11:34:55Z
dc.date.issued31.03.2022en_US
dc.identifier.citationGökmen, M. & Ektik, N. (2022). Determination of Virulence Factors and Antibiotic Resistances of Enterococcus spp. Identified from Different Stages of Ripened (Classical) White Cheese Production . Kocatepe Veterinary Journal , 15 (1) , 120-127 . DOI: 10.30607/kvj.1048982en_US
dc.identifier.issn1308-1594 / 2147-6853
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/67858/1048982
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/10731
dc.description.abstractThe objective of this research was to determine the presence of virulence genes (asa1, gelE, cylA, ace, esp, hyl and efaA), and vancomycin resistance genes (vanA, vanB, vanC2/C3) and the resistance to some antibiotics of Enterococcus spp. isolates previously identified from different stages of ripened white cheese production. In addition, gelatinase, β-hemolytic and DNase activity, and biofilm formations were examined phenotypically. In this study, efaA in 95.9%, asa1 in 89%, ace in 68.5%, esp in 52.1%, gelE in 78.1%, cylA in 16.4% and hyl in 23.3% of isolates were detected. Also, vanA in 31.5%, vanB in 8.2%, and in vanC2/C3 23.3% resistance genes were determined. β-hemolytic and DNase activity were detected in 23.2% and 16.4% of the isolates, while gelatinase activity and biofilm formation could not be detected phenotypically. Moreover, streptomycin and erythromycin resistances were found in 73.9% and in %43.8 of isolates. As a result, it was concluded that Enterococcus spp. may pose a risk for public health and food safety in terms of their virulence factors and antibiotic resistance. For this reason, it was suggested that the strains to be selected as starter cultures should be used after evaluating their virulence factors and resistance to antibiotics.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, daha önce klasik beyaz peynir üretiminin farklı aşamalarından identifiye edilen Enterococcus spp. izolatlarının virülens genleri (asa1, gelE, cylA, ace, esp, hyl ve efaA) ve vankomisin direnç genlerinin (vanA, vanB, vanC2/C3) varlığı ile bazı antibiyotiklere dirençliliklerinin belirlenmesi amaçlandı. Ayrıca jelatinaz, β-hemolitik ve DNase aktiviteleri ile biyofilm oluşumları fenotipik olarak ise incelendi. İzolatların %95,9’unda efaA, %89’unda asa1, %68,4’ünde ace, %52,1’inde esp, %78,1’inde gelE, %16,4’ünde cylA ve %23,3’ünde hyl virülens genleri tespit edildi. Ayrıca %31,5’inde vanA, %8,2’sinde vanB ve %23,3’ünde vanC2/C3 direnç genleri belirlendi. Fenotipik olarak ise izolatların sırasıyla %23,2'sinde ve %16,4'ünde β-hemolitik aktivite ve DNase aktivitesi tespit edilirken, jelatinaz aktivitesi ve biyofilm oluşumu tespit edilememiştir. Bunun yanı sıra izolatların %73,9’unda streptomycin ve %43,8’inde erythromycin direnci saptandı. Sonuç olarak, Enterococcus spp.’nin virülans faktörleri ve antibiyotik direnci açısından halk sağlığı ve gıda güvenliği için risk oluşturabileceği kanaatine varıldı. Bu nedenle starter kültür olarak seçilecek suşların virülens faktörleri ve antibiyotiklere dirençlilik bakımından değerlendirildikten sonra kullanılmaları önerildi.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.1048982en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntibiotic Resistanceen_US
dc.subjectEnterococcus spp.en_US
dc.subjectRipened White Cheeseen_US
dc.subjectVirulence Factoren_US
dc.subjectAntibiyotik Direncien_US
dc.subjectEnterococcus spp.en_US
dc.subjectKlasik Beyaz Peyniren_US
dc.subjectVirülens Faktören_US
dc.titleDetermination of virulence factors and antibiotic resistances of enterococcus spp. identified from different stages of ripened (classical) white cheese productionen_US
dc.title.alternativeOlgunlaştırılmış (klasik) beyaz peynir üretiminin farklı aşamalarından izole edilen enterococcus spp.’nin virülens faktörlerinin ve antibiyotik dirençliliğinin belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümüen_US
dc.authorid0000-0002-9371-8956en_US
dc.authorid0000-0001-9389-4362en_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.startpage120en_US
dc.identifier.endpage127en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster