Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYalçın, Halil
dc.contributor.authorÇayır Üstündağ, Hatice
dc.date.accessioned2023-09-07T11:06:07Z
dc.date.available2023-09-07T11:06:07Z
dc.date.issued30.06.2022en_US
dc.identifier.citationÇayır Üstündağ, H. & Yalçın, H. (2022). Nisin ve Kekik Yağının Kaymağa İnoküle Edilen Listeria monocytogenes ve Staphylococcus aureus Üzerine Depolama Süresince Etkisi . Kocatepe Veterinary Journal , 15 (2) , 200-208 . DOI: 10.30607/kvj.1087546en_US
dc.identifier.issn1308-1594 / 2147-6853
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/69281/1087546
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/10788
dc.description.abstractBu araştırmanın temel amacı, nisin ve kekik yağının kaymağa inoküle edilen Listeria monocytogenes ve Staphylococcus aureus üzerine etkisini incelemektir. Araştırmada süt kaymağı kullanılmış, kontrol örneği de dâhil olmak üzere L. monocytogenes ve S. aureus inoküle edilen toplam 12 grup oluşturulmuş ve çalışma iki iş paketine ayrılmıştır. Birinci iş paketinde her bir gruba L. monocytogenes inokule edilmiştir. Daha sonra bakteri kontrol grubu haricindeki gruplara 5 mg/kg ve 10 mg/kg nisin ile %0,25 ve %0,5 kekik yağı eklenmiştir. S. aureus olan ikinci iş paketinde de aynı işlemler uygulanmıştır. Hazırlanan örneklerin 0., 3., 5. ve 7. depolama günlerindeki mikrobiyolojik takibi yapılmıştır. Ayrıca pH, ORP (Oksidasyon Redüksiyon Potansiyeli) ve aw analizleri yapılmıştır. Her iki iş paketinde de oluşturulan deneme gruplarının 3 tekerrürlü üretimi gerçekleştirilmiş ve her bir örnekten 2 paralelli olacak şekilde analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırmada %0,5 kekik yağı kullanımının L. monocytogenes ve S. aureus içeren örneklerde daha fazla antimikrobiyal etki gösterdiği belirlenmiştir (p<0,05). Kekik yağının bakteri gelişimini inhibe ettiği belirlenmekle birlikte, kekik yağının keskin aromasının kaymağın kendine has tat ve kokusunu baskıladığı gözlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThe main objective of this study was to investigate the effect of nisin and thyme oil on Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus inoculated in cream. Milk skim was used in the study, a total of 12 groups including L. monocytogenes and S. aureus were inoculated and the study was divided into two work packages. In the first work package, L. monocytogenes were inoculated into each group. Subsequently, 5 mg/kg and 10 mg/kg of nisin and 0.25% and 0.5% thyme oil were added to groups other than bacterial control group. The same procedure was applied in the second work package, which is S. aureus. Microbiological follow-up of the prepared samples on the 0, 3, 5 and 7th storage days was performed. In addition, pH, ORP (Oxidation Reduction Potential) and aw analyzes were performed. Three replications of the experimental groups formed in both work packages were carried out and two parallel samples were analyzed from each sample. In the study, it was determined that using 0.5% thyme oil showed a high antimicrobial effect in samples containing L. monocytogenes and S. aureus (p<0.05). Although thyme oil inhibits bacterial growth, it is observed that the sharp aroma of thyme oil suppresses the unique taste and smell of cream.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.1087546en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKaymaken_US
dc.subjectL. monocytogenesen_US
dc.subjectNisinen_US
dc.subjectS. Aureusen_US
dc.subjectkekik Yağıen_US
dc.subjectCreamen_US
dc.subjectL. monocytogenesen_US
dc.subjectNisinen_US
dc.subjectThyme Oilen_US
dc.titleNisin ve kekik yağının kaymağa inoküle edilen listeria monocytogenes ve staphylococcus aureus üzerine depolama süresince etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of nisin and thyme oil on listeria monocytogenes and staphylococcus aureus ınoculated into cream during storageen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümüen_US
dc.authorid0000-0003-1567-3729en_US
dc.authorid0000-0003-2162-2418en_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.startpage200en_US
dc.identifier.endpage208en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster