Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYaşa Şahin, Öznur
dc.contributor.authorKamal, Hande
dc.contributor.authorYaşar, Azra Melek
dc.contributor.authorKaya, Ece Şule
dc.date.accessioned2023-09-08T11:50:15Z
dc.date.available2023-09-08T11:50:15Z
dc.date.issued31.12.2021en_US
dc.identifier.citationYaşa Şahin, Ö. , Kamal, H. , Yaşar, A. M. & Kaya, E. Ş. (2021). Çölyak Hastaları İçin Meşe Palamudu Meyvesinden Glütensiz Diş Macunu Elde Edilmesi ve Analizi . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 21 (6) , 1453-1459 . DOI: 10.35414/akufemubid.1004368en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2008497
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/10842
dc.description.abstractGünümüzde giderek yaygınlaşan çölyak hastalığı ile ilgili araştırmalara bakıldığında glütensiz yiyeceklerin ön planda olduğu görülmektedir. Çölyak hastalığı ve glüten duyarlılığı olan bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için beslenmelerinde olduğu gibi kişisel bakım ürünlerinde de glüten bulunmamalıdır. Meşe palamudu, meşe ağacının (Quercus) çeşitli türlerinden biridir. Ülkemiz, meşe ağacı cinsinin yayılış ve tür dağılımı bakımından en zengin merkezlerden birini oluşturmaktadır. Meşe ağacının meyvesine halk arasında palamut denilmektedir. Palamut, pelit ve kadeh (kupula) olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Meşe palamudunun antioksidan özelliği vardır ve glütensiz olması önemli özelliklerindendir. Bu araştırma kapsamında çölyak hastalarının kullanımına uygun glütensiz diş macunu formülasyonunun geliştirilmesi için ham madde olarak meşe palamudu kullanılmış, elde edilen diş macununun glütensiz olduğu analiz ile kanıtlanmış ve antibakteriyel etki göstermesi incelenmiştir.en_US
dc.description.abstractWhen the researches on celiac disease, which are becoming more and more common today, are examined, it is seen that gluten-free foods are at the forefront. In order for individuals with celiac disease and gluten sensitivity to lead a healthy life, gluten should not be present in personal care products as well as in their diets. The acorn is one of the several species of the oak tree (Quercus). Our country is one of the richest centers in terms of the species distribution of the oak tree genus. The fruit of the oak tree is called acorn among the people. Acorn consists of two parts: valonia and cup. Having antioxidant properties and being gluten-free is one of acorns’ important features. Within the scope of this research, the use of acorn as a raw material for the development of gluten-free toothpaste formulation suitable for the use of celiac patients, the proof that the obtained toothpaste is gluten-free with analysis and its antibacterial effect were examined.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.35414/akufemubid.1004368en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMeşe Palamuduen_US
dc.subjectGlütenen_US
dc.subjectDiş Macunuen_US
dc.subjectÇölyak Hastalığıen_US
dc.subjectAcornen_US
dc.subjectGlutenen_US
dc.subjectToothpasteen_US
dc.subjectCeliac Diseaseen_US
dc.titleÇölyak hastaları için meşe palamudu meyvesinden glütensiz diş macunu elde edilmesi ve analizien_US
dc.title.alternativeObtaining and analysis of gluten-free toothpaste from acorn for celiac patientsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalFen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentSeçinizen_US
dc.authorid0000-0002-8558-2892en_US
dc.authorid0000-0002-1362-5646en_US
dc.authorid0000-0001-5703-8796en_US
dc.authorid0000-0002-0062-7204en_US
dc.identifier.volume21en_US
dc.identifier.startpage1453en_US
dc.identifier.endpage1459en_US
dc.identifier.issue6en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal - Editör Denetimli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster