An investigation of the change of career expectations of students in cookery education in the scope of the effects of COVID-19
Citation
Can, M. & Benli, S. (2023). An Investigation of the Change of Career Expectations of Students in Cookery Education in the Scope of the Effects of COVID-19 . Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , 25 (2) , 799-809 . DOI: 10.32709/akusosbil.1115834Abstract
Career expectation level is shaped by many social, cultural and environmental factors. In order to the
professional career expectation level to be high that is necessary to meet the needs, wishes, and desires of
the individual that do not conflict with the business line, profession, and environment of the individual.
For this reason, knowing the factors affecting the professional career perception of the individual who is
educated in any sector and determining the level of professional motivation within this framework
emerges as a very important requirement in terms of sectoral development and employment. In this
respect, what expectations the individual has from the sector s/he wants to work in and the direction of
these expectations are important in the context of motivation and career goals. In this research, it is aimed
to examine the change in the career expectations of students who receive cookery education within the
scope of the effects of COVID-19. The research was designed in the screening model. The universe of the
research consists of students who continue their education in Aksaray University Güzelyurt Vocational
School Cookery Program in the between 2019-2021 academic years. As a data collection tool in the
research, Aymankuy and Aymankuy's (2013) research questionnaire for tourism and hotel management
students was used. The data were analysed through frequency analysis and Wilcoxon Signed Ranks tests.
According to the findings, it has been seen that the expectations of the cookery program students for their
profession are high, but this expectation was lower than before the pandemic. Kariyer beklenti düzeyi birçok sosyal, kültürel ve çevresel faktör tarafından şekillenmektedir. Mesleki
kariyer beklenti düzeyinin yüksek olabilmesi için; bireyin içinde bulunduğu iş kolu, meslek ve çevresiyle
çelişmeyen ihtiyaç, istek ve arzularının karşılanması gerekmektedir. Bu yüzden herhangi bir sektöre
yönelik eğitim gören bireyin mesleki kariyer algısına etki eden faktörlerin bilinmesi ve bu çerçevede
sahip olunan mesleki motivasyon düzeyinin belirlenmesi sektörel gelişim ve istihdam açısından oldukça
önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bakımdan, bireyin çalışmak istediği sektörden
hangi beklentiler içerisinde olduğu ve bu beklentilerin hangi yönde olduğu motivasyon ve kariyer
hedeflerinin gerçekleşmesi bağlamında önem arz etmektedir. Bu araştırmada, aşçılık eğitimi alan
öğrencilerin kariyer beklentilerinin Covid-19 etkileri kapsamında değişiminin incelenmesi amaçlanmıştır.
Araştırma tarama modelinde desenlemiştir. Araştırmanın evrenini, 2019-2021 eğitim-öğretim yıllarında
Aksaray Üniversitesi Güzelyurt Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programında eğitimine devam eden
öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Aymankuy ve Aymankuy’un (2013)
turizm işletmeciliği ve otelcilik öğrencilerine yönelik yapmış oldukları araştırma anketi kullanılmıştır.
Verilerin analizinde betimsel istatistiklerden yararlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, aşçılık programı
öğrencilerinin mesleğine yönelik beklentilerinin yüksek olduğu ancak bu beklentinin pandemi öncesine
göre daha düşük olduğu görülmüştür.
Source
Sosyal Bilimler DergisiVolume
25Issue
2URI
https://dergipark.org.tr/tr/pub/akusosbil/issue/78272/1115834https://hdl.handle.net/11630/10909
Collections
- Cilt 25 : Sayı 2 [25]