A study on physicochemical characteristics of surface waters in the area of Dereli (Giresun, Turkey)
Künye
Kaçmaz, H. (2021). A Study on Physicochemical Characteristics of Surface Waters in The Area of Dereli (Giresun, Turkey) . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 21 (5) , 1187-1194 . DOI: 10.35414/akufemubid.977290Özet
Some physicochemical characteristics of surface waters (main river and some streams) in the area of Dereli (Giresun) were investigated. Additionally, certain parameters and quality indices, which may affect the usability of waters for agriculture, were assessed. Available data indicate that the waters have slightly alkaline in character, with pH values ranging from 7.6 to 8.35. The waters are classified as fresh based on their EC values, which ranges from 210–590 µS/cm. The predominant anion in nearly all of the investigated waters is bicarbonate (HCO3-). Sulfate (SO42-) is, after bicarbonate, the second most abundant anion in the waters, followed by chloride (Cl−). Calcium (Ca2+) is the most abundant cation in the waters examined, followed by magnesium (Mg2+), sodium (Na+) and potassium (K+) in descending order. The levels of all ions examined in the waters are in the ranges recommended by the Food and Agriculture Organization (FAO) for irrigation water. Moreover, the calculated values of U.S. Salinity (SAR), Residual sodium carbonate (RSC), Sodium Percentage (Na %), Kelly’s ratio (KR) and Magnesium hazard (MH) indicate suitable of the waters for irrigation. In general, the surface waters in the locations studied are of good physicochemical quality, and also adequate for irrigation. Bu çalışmada, Dereli bölgesi yüzey sularının (ana nehir ve akarsular) bazı fizikokimyasal özellikleri incelenmiştir. Ayrıca, suların tarımsal sulama için kullanılabilirliğini etkileyebilecek bazı parametreler ve kalite indeksleri değerlendirilmiştir. Mevcut veriler, suların hafif alkali karakterde olduğunu ve pH değerlerinin 7.6 ile 8.35 arasında olduğunu göstermektedir. İncelenen sular 210-590 µS/cm arasında değişen EC değerlerine göre taze olarak sınıflandırılır. İncelenen suların neredeyse tamamında baskın olan anyon bikarbonattır (HCO3-). Sülfat (SO42-), bikarbonattan sonra sularda en bol bulunan ikinci anyondur ve bunu klorür (Cl−) takip eder. İncelenen sularda en bol bulunan katyon ise kalsiyum (Ca2+) olup, bunu sırasıyla magnezyum (Mg2+), sodyum (Na+) ve potasyum (K+) izlemektedir. Sularda belirlenen tüm iyon seviyeleri Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)' nün sulama suları için önerdiği aralıktadır. Ayrıca, ABD Tuzluluğu (SAR), Kalıntı Sodyum Karbonat (RSC), Sodyum Yüzdesi (Na %), Kelly oranı (KR) ve Magnezyum Tehlikesi (MH) için hesaplanan değerler, suların tarımsal amaçlı sulama için uygun olduğunu göstermektedir. Genel olarak, incelenen lokasyonlardaki yüzey suları fizikokimyasal kimyasal olarak iyi kalitededir ve tarımsal amaçlı kullanım için elverişlidir.
Kaynak
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
21Sayı
5Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/akufemubid/issue/65740/977290https://hdl.handle.net/11630/10930
Koleksiyonlar
- Cilt 21 : Sayı 5 [25]