Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAcaröz, Ulaş
dc.contributor.authorKara, Recep
dc.contributor.authorGürler, Zeki
dc.contributor.authorSoylu, Ali
dc.contributor.authorKüçükbüğrü, Nurtaç
dc.date.accessioned2023-09-12T08:50:03Z
dc.date.available2023-09-12T08:50:03Z
dc.date.issued31.03.2023en_US
dc.identifier.citationAcaröz, U. , Kara, R. , Gürler, Z. , Soylu, A. & Küçükbüğrü, N. (2023). Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Ambalajlı ve Ambalajsız Dondurma Örneklerinin Mikrobiyolojik Kalite Parametrelerinin Araştırılması . Kocatepe Veterinary Journal , 16 (1) , 70-76 . DOI: 10.30607/kvj.1196573en_US
dc.identifier.issn1308-1594 / 2147-6853
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/75207/1196573
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/10935
dc.description.abstractDondurma, yaygın olarak tüketilen yüksek besin değerine sahip bir süt ürünüdür. Bu çalışmada Afyonkarahisar'da pazarlanan ambalajlı dondurma (n:40) ve ambalajsız dondurma (n:40) örneklerinin mikrobiyolojik kalitesi değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuçları minimum ve maksimum toplam mezofilik aerobik bakteri, toplam psikrofilik bakteri, Enterobacteriaceae, koliform, koagulaz pozitif stafilokok, maya/küf düzeylerinin ambalajlı dondurma örnekleri için sırasıyla <2,00 ve 4,30; <2,00 ve 2,48 ; <2,00 ve 3,42; <2,00 ve 2,48; <2,00 ve 2,60; <2,00 ve 3,78 log kob/g olduğunu gösterirken bu değerlerin ambalajsız dondurma örnekleri için 3,20 ve 5,96; <2,00 ve 2,82; <2,00 ve 6,20; <2,00 ve 5,68; <2,00 ve 5,53; <2,00 ve 3,60 olduğunu göstermiştir. Ayrıca, E. coli'nin sadece ambalajsız dondurma örneklerinde olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, dondurma örneklerinin hiçbirinin Salmonella spp. ve Listeria spp. içermediği belirlendi. Sonuç olarak, mikrobiyolojik yönden analiz edilen dondurma örneklerinden özellikle ambalajsız olarak açıkta satılanların değişik düzeylerde E.coli, koliform ve koagulaz pozitif stafilokok içermesi hijyenik kalitenin yetersiz olduğuna işaret etmektedir. Hijyenik kalitenin istenen seviyeye getirilebilmesi için dondurma üretiminin tüm aşamalarında hijyenik tedbirlere uyulması gerekmektedir.en_US
dc.description.abstractIce cream is a commonly consumed milk product with a high nutritive value. In this study, microbiological properties of packaged ice cream (40) and unpackaged ice cream (40) samples marketed in Afyonkarahisar were investigated. The results of the study showed that minimum and maximum levels of total mesophilic aerobic bacteria, total psychrophilic bacteria, Enterobacteriaceae, coliform, coagulase-positive staphylococci, yeast/mould determined as <2.00 and 4.30; <2.00 and 2.48; <2.00 and 3.42; <2.00 and 2.48; <2.00 and 2.60; <2.00 and 3.78 log cfu/g for packaged ice cream samples; 3.20 and 5.96; <2.00 and 2.82; <2.00 and 6.20; <2.00 and 5.68; <2.00 and 5.53; <2.00 and 3.60 log cfu/g for unpackaged ice cream samples. Also, E. coli was only found in unpackaged ice cream samples. In addition, none of the ice cream samples was contaminated with Salmonella spp. and Listeria spp. In conclusion, microbiological analysis of ice cream samples showed that especially unpackaged ice cream samples contain different levels of E.coli, coliform and coagulase-positive staphylococci, which indicates an insufficient hygienic quality. To bring hygienic quality to the desired level, hygienic measures must be followed at all stages of ice cream production.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.1196573en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDondurmaen_US
dc.subjectHijyenen_US
dc.subjectMikrobiyolojien_US
dc.subjectHalk Sağlığıen_US
dc.subjectIce Creamen_US
dc.subjectHygieneen_US
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.titleAfyonkarahisar’da tüketime sunulan ambalajlı ve ambalajsız dondurma örneklerinin mikrobiyolojik kalite parametrelerinin araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of microbiological quality parameters of packaged and unpackaged ıce cream samples offered for sale in Afyonkarahisaren_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.authorid0000-0002-1533-4519en_US
dc.authorid0000-0002-9257-7506en_US
dc.authorid0000-0002-9037-2945en_US
dc.authorid0000-0003-3199-782Xen_US
dc.authorid0000-0002-2525-3819en_US
dc.identifier.volume16en_US
dc.identifier.startpage70en_US
dc.identifier.endpage76en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorAcaröz, Ulaş
dc.contributor.institutionauthorKara, Recep
dc.contributor.institutionauthorGürler, Zeki
dc.contributor.institutionauthorSoylu, Ali
dc.contributor.institutionauthorKüçükbüğrü, Nurtaç


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster