Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSarı, Ferda
dc.contributor.authorUğur, Elif
dc.date.accessioned2023-09-20T08:32:55Z
dc.date.available2023-09-20T08:32:55Z
dc.date.issued27.10.2022en_US
dc.identifier.citationUğur, E. & Sarı, F. (2022). Farklı Sıcaklıklarda Kurutulmuş Madımak Bitkisinin (Polygonum cognatum Meisn.) Kuruma Hızının ve Bazı Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 22 (5) , 1051-1060 . DOI: 10.35414/akufemubid.1110124en_US
dc.identifier.issn2149-3367
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/akufemubid/issue/73201/1110124
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/11108
dc.description.abstractBu çalışmada madımak (Polygonum cognatum Meisn.) bitkisi tepsili kurutucuda 40, 50 ve 60 oC’de kurutulmuştur. Sıcaklığın madımağın kuruma kinetiği, toplam fenolik madde içeriği, antioksidan kapasitesi, klorofil a, b ve toplam klorofil miktarı üzerine etkisi incelenmiştir. Madımağın kuruma eğrisini tanımlamak için Page, Newton ve Weibull olmak üzere 3 farklı model test edilmiştir. Uygulanan tüm koşullarda en iyi uyum sağlayan modelin Page model olduğu belirlenmiştir. Kurutma azalan hız periyodunda gerçekleşmiş olup uygulanan sıcaklığın artmasıyla kuruma oranı artmış ve kuruma süresi ise azalmıştır. Kurutulmuş madımağın toplam polifenol içeriği ve antioksidan kapasitesi sırasıyla 21.06-27.80 mg GAE g-1 KM ve % 66.82-76.33 arasında değişmiştir. Her üç sıcaklık için de, kurutma sonrası madımağın toplam fenolik madde içeriği ve antioksidan kapasitesinde taze örneğe göre azalma saptanmıştır. Azalma en fazla 40 oC’de en az ise 60 oC’de tespit edilmiştir. Uygulanan tüm sıcaklıklar için, kurutulmuş madımağın taze örneğe göre daha az klorofil a, b ve toplam klorofil içerdiği belirlenmiştir. Klorofildeki bu azalma, en fazla 60 oC’de en az ise 40 oC’de gözlenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, madımak (Polygonum cognatum Meisn.) was dried in a convective dryer at the temperatures of 40, 50 and 60 oC. The effect of temperature on the drying kinetics, total phenolic content, antioxidant capacity, chlorophyll a, b and total chlorophyll content of madımak plant was investigated. Three different models, Page, Newton and Weibull, were tested to define the drying curves of madımak. It was determined that the best fit model in all conditions applied was the Page model. Drying took place in the decreasing rate period, and with the increase in the temperature applied, the drying rate increased and the drying time decreased. Total polyphenol content and antioxidant capacity of dried madımak varied between 21.06-27.80 mg GAE g-1 DM and 66.82-76.33 % respectively. For all temperatures applied, after drying, the total phenolic content and antioxidant capacity of madımak decreased compared to the fresh sample. The highest and the lowest decreases were detected at 40 oC and 60 oC, respectively. For all temperatures applied, dried madımak contained less chlorophyll a, b and total chlorophyll contents than fresh one. The highest and the lowest decreases in chlorophyll contents were detected at 60 oC and at 40 oC, respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.35414/akufemubid.1110124en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKurutmaen_US
dc.subjectMadımak (Polygonum cognatum Meisn)en_US
dc.subjectToplam fenoliken_US
dc.subjectAntioksidan aktiviteen_US
dc.subjectKlorofilen_US
dc.subjectKeywords Dryingen_US
dc.subjectMadımak (Polygonum cognatum)en_US
dc.subjectTotal phenolicen_US
dc.subjectAntioxidant activityen_US
dc.subjectChlorophyllen_US
dc.titleFarklı sıcaklıklarda kurutulmuş madımak bitkisinin (polygonum cognatum meisn.) kuruma hızının ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of drying rate and some quality parameters of madımak (polygonum cognatum meisn.) dried at different temperaturesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalFen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.authorid0000-0002-2249-3489en_US
dc.authorid0000-0003-1229-6454en_US
dc.identifier.volume22en_US
dc.identifier.startpage1051en_US
dc.identifier.endpage1060en_US
dc.identifier.issue5en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster