Tekirdağ kıyı bölgesinden toplanan balıklarda kalıcı organik kirleticiler (KOK)
Citation
Dökmeci, A. H. , Şabudak, T. & Şimşek Özbek, A. (2019). Tekirdağ Kıyı Bölgesinden Toplanan Balıklarda Kalıcı Organik Kirleticiler (KOK) . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 19 (3) , 571-579 . DOI: 10.35414/akufemubid.568309Abstract
Bu çalışmada, Tekirdağ kıyı bölgesinden toplanan balıklarda, Kalıcı Organik Kirletici (KOK) olan Organoklorlu Pestisit (OCP) ve Polisiklik Aromatik Hidrokarbonların (PAH) kalıntıları tayin edilmiştir. Yapılan literatür araştırması sonucunda, Tekirdağ kıyı bölgesinde balıklarda OCP ve PAH kalıntıları tayiniyle ilgili bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu bağlamda, sunulan çalışma ilk defa literatüre sunulmuş olan, özgün bir çalışma niteliğindedir. Tekirdağ kıyı şeridinde belirlenen 4 farklı istasyondan 2018 yılı bahar mevsiminde 4 farklı tür dip balığı; mezgit balığı, dil balığı, tekir balığı, fener balığı örnekleri toplanmıştır. Toplanan her bir balık numunesi, Hekzan: Aseton (1:1) çözeltisiyle, Soxhlet ekstraksiyonuna tabi tutulmuş ve ardından organik faz kromatografik yöntemle saflaştırılmıştır. Saflaştırılan numunelerde, OCP ve PAH kalıntı analizleri, GC-EDC ve GC-MS cihazları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, 4 farklı balık türünde tespit edilen OCP ve PAH kalıntı miktarları, FAO/WHO ve Türk Gıda Kodeksi (TGK) Maksimum Kalıntı Limit (MRL) değerleriyle karşılaştırılmış ve bulunan değerleri MRL değerlerinin altında çıktığı tespit edilmiştir. In this study, residues of Organochlorine Pesticide (OCP) and Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH) which are Permanent Organic Pollutants (POPs) were determined in fish collected from Tekirdağ coastal region. As a result of the literature research, no study was found on the determination of OCP and PAH residues in fish in the coastal region of Tekirdağ. In this context, the present study is an original study presented to the literature for the first time. In order to investigate the presence of OCP and PAH residue in Marmara Sea fish species, samples of 4 different bottom fish (sole, whiting, striped red mullet and angler fish) were collected from 4 different stations in the coastal line of Tekirdağ province in the spring of 2018. Each collected fish sample was subjected to Soxhlet extraction with Hexane: Acetone (1: 1) solution and then the organic phase was purified by chromatography. In purified samples, OCP and PAH residue analyzes were performed using GC-EDC and GC-MS devices. According to the results obtained, the OCP and PAH residual amounts determined in 4 different fish species were compared with FAO / WHO and Turkish Food Codex (TGK) Maximum Residual Limit (MRL) values and the values found to be below the MRL values.
Source
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiVolume
19Issue
3Collections
- Cilt 19 : Sayı 3 [48]