dc.contributor.author | Davraz, Ayşen | |
dc.contributor.author | Varol, Simge | |
dc.date.accessioned | 2023-10-02T07:06:05Z | |
dc.date.available | 2023-10-02T07:06:05Z | |
dc.date.issued | 30.04.2022 | en_US |
dc.identifier.citation | Davraz, A. & Varol, S. (2022). Aksu Çayı Havzası (Tefenni-Burdur) Su Kaynaklarının Hidrojeokimyasal İncelemesi . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 22 (2) , 390-404 . DOI: 10.35414/akufemubid.1036061 | en_US |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.35414/akufemubid.1036061 | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2130011 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11630/11181 | |
dc.description.abstract | İçme suyu temini günümüzde önemli bir problem halini almaya başlamıştır. Kentsel alanlarda genel
olarak içme suyu temini baraj ve gölet gibi yüzey suyu depolamalarından sağlanmaktadır. Bu çalışmada,
Burdur kent merkezinin uzun dönem içme suyu ihtiyacının karşılanması için yapılması planlanan barajı
besleyecek olan, Aksu Çayı sularının hidrojeokimyasal ve kalite özellikleri araştırılmıştır. Aksu Çayı
havzasında Marmaris peridotiti ve Kızılcadağ melanj ve olistrosromu geniş alanlarda yüzeylemektedir.
İnceleme alanında suların MgHCO3 hidrojeokimyasal fasiyesinde olduğu tespit edilmiştir. Yüzey ve
yeraltısularının kimyasal yapısını denetleyen hidrojeokimyasal süreçlerin tanımlanmasında suların
majör iyon içeriklerinden yararlanılmıştır. Havzada yüzey ve yeraltısularının kaya-su etkileşimine bağlı
olarak kimyasının hem karbonat hem de silikat ayrışma süreçlerinden etkilendiği tespit edilmiştir.
İnceleme alanı içerisinden boşalan kaynak sularının EC değeri 460-550 μS/cm arasında, dere sularının
EC değeri 460-620 μS/cm arasında değişmektedir. Su örneklerinin pH değeri ise 8.50-8.73 arasındadır.
Aksu Çayını besleyen yüzey ve kaynak sularının fiziksel parametre, major iyon ve iz element içeriklerinin
Türkiye ve Dünya Sağlık Örgütü içme suyu standartlarını aşmadığı ve içme suyu olarak kullanıma uygun
olduğu belirlenmiştir. Suların sulama suyu olarak kullanılabilirliğinin değerlendirmesinde farklı diyagram
ve eşitliklerden yararlanılmıştır. Genel olarak Aksu Çayı sularının Magnezyum Tehlikesi (MT) değeri
dışında sulama suyu için kullanıma uygun olduğu belirlenmiştir. Sulama suyu olarak kullanımda suların
yüksek Mg+2 içerikleri olumsuz etki oluşturacaktır. | en_US |
dc.description.abstract | Drinking water supply has become an important problem today. In urban areas, drinking water is
generally supplied from surface water storages such as dams and ponds. In this study, the
hydrogeochemical and quality characteristics of Aksu stream waters, which will feed the dam planned
to meet the long-term drinking water needs of Burdur city center, were investigated. Marmaris
peridotite and Kızılcadağ melange and olistrochrome crop out in large areas in the Aksu stream basin.
It has been determined that the waters in the study area are of MgHCO3 hydrogeochemical facies. The
major ion contents of waters were used to define hydrogeochemical processes that control the
chemical composition of surface and ground waters. It has been determined that the chemistry of the
surface and ground waters in the basin, depending on the rock-water interaction, is affected by both
carbonate and silicate weathering processes. The EC value of the spring waters discharged from the
study area varies between 460 and 550 μS/cm, and the EC value of the stream waters varies between
460 and 620 μS/cm. The pH value of the water samples is between 8.50 and 8.73. It has been
determined that the physical parameters, major ions and trace element contents of the surface and
spring waters feeding the Aksu stream do not exceed the drinking water standards of Turkey and the
World Health Organization and are suitable for usage as drinking water. Different diagrams and
equations were used to evaluate the usability of water as irrigation water. In general, it has been
determined that Aksu stream waters are suitable for use for irrigation water, except for the Magnesium
Hazard (MT) value. High Mg+2 contents of the waters will have a negative effect when used as irrigation
water. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.doi | 10.35414/akufemubid.1036061 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Yüzey Suyu | en_US |
dc.subject | İçme Suyu | en_US |
dc.subject | Sulama | en_US |
dc.subject | Kalite | en_US |
dc.subject | Burdur | en_US |
dc.subject | Surface Water | en_US |
dc.subject | Drinking Water | en_US |
dc.subject | Irrigation | en_US |
dc.subject | Quality | en_US |
dc.subject | Burdur | en_US |
dc.title | Aksu Çayı Havzası (Tefenni-Burdur) su kaynaklarının hidrojeokimyasal incelemesi | en_US |
dc.title.alternative | Hydrogeochemical investigation of water resources in the aksu stream basin (Tefenni-Burdur) | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.department | Afyon Kocatepe Üniversitesi | en_US |
dc.authorid | 0000-0003-2442-103X | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-1905-9454 | en_US |
dc.identifier.volume | 22 | en_US |
dc.identifier.startpage | 390 | en_US |
dc.identifier.endpage | 404 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |