Contributions to edible plants for human consumption in Mardin province
Citation
Eksik, C. & Akan, H. (2023). A Survey on Edible Plants for Human Consumption in Some Mountainous district of Mardin, Turkey . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 23 (3) , 555-575 . DOI: 10.35414/akufemubid.1243148Abstract
This research was carried out to determine the ethnobotanical studies of edible wild plants in some parts of Mardin province, a historical city of Upper Mesopotamia, in the Southeastern Anatolia Region of Turkey, between the years 2018-2020. The wild plants consumed as food by the local people living in the villages of Mardin province and their usage patterns were determined. Face-to-face interviews were conducted with 80 people and ethnobotanical information forms were prepared. The local and scientific names of the identified plants were included and their usage purposes were determined. As a result of the study, it was determined that 131 plant species were used as edible in folk tradition. Bu araştırma, 2018-2020 yılları arasında Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Yukarı Mezopotamya'nın tarihi bir kenti olan Mardin ilinin bazı kesimlerinde, yenilebilir yabani bitkilerin etnobotanik araştırmalarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Mardin ili köylerinde yaşayan yöre halkının gıda olarak tükettikleri yabani bitkiler ve kullanım şekilleri belirlenmiştir. 80 kişi ile yüz yüze görüşme yapılmış ve etnobotanik bilgi formları düzenlenmiştir. Tespit edilen bitkilerin yerel ve bilimsel isimlerine yer verilerek kullanım amaçları belirlenmiştir. Çalışma sonucunda 131 bitki türünün halk geleneğinde yenilebilir özellikte kullanıldığı tespit edilmiştir.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiVolume
23Issue
3URI
https://doi.org/10.35414/akufemubid.1243148https://dergipark.org.tr/tr/do 10.35414/ akufemubid.1243148
https://hdl.handle.net/11630/11326
Collections
- Cilt 23 : Sayı 3 [25]