Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKardeş Çolakoğlu, Nazlı
dc.contributor.authorSarıışık, Mehmet
dc.date.accessioned2024-08-28T11:22:21Z
dc.date.available2024-08-28T11:22:21Z
dc.date.issued26.09.2023en_US
dc.identifier.citationKardeş Çolakoğlu, N., & Sarıışık, M. (2023). Destinasyon Pazarlaması Kapsamında Elazığ Mutfak Kültürünün ve Coğrafi İşaretli Gastronomi Ürün Potansiyelinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25(3), 1159-1169. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1081004en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/akusosbil/issue/79991/1081004
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/11556
dc.description.abstractGünümüzde yöresel lezzetlerin önemli destinasyon pazarlama unsurlarından biri olduğu ve pazarlama ve markalaşma aracı olarak kullanımı düşünüldüğünde yerel destinasyonların sahip oldukları gastronomi değerlerinin daha çok üzerinde durulması önemlidir. Elazığ’ı; bulunduğu coğrafya ve sahip olduğu sosyal demografik yapısı ile çeşitli yöresel lezzetlere sahip önemli bir destinasyondur. Bu bağlamda destinasyon pazarlama unsuru olarak kullanılabilecek olan yerel Elazığ mutfak kültürünün gastronomi turizmi kapsamında değerlendirilmesi bir bakıma bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bu çalışmada, Elazığ mutfağı ile ilgili yemeklerin belirlenmesi için ikincil verilerden faydalanılmıştır. Bu çalışmada Elazığ mutfak kültüründe yer alan yiyecekler, coğrafi işaretli gastronomi ürünleri ve coğrafi işaret almaya aday gösterilen gastronomi ürünleri ele alınmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda Elazığ’ın çok çeşitli ve zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğu ancak Elazığ ilinin gastronomi turizmi alanında coğrafi işaretli ürünlerinin (4 coğrafi işaretli ürün, 5 başvuru aşamasında ürün) sınırlı sayıda olduğu ve bu ürünlerin turizm unsuru olarak yeterince kullanılamadığı tespit edilmiş ve buna ilişkin öneriler geliştirilmiştir. Aynı zamanda çalışmanın sonucunda Elazığ mutfağının ziyaretçilere farklı lezzetler deneyimleme imkanı sunarak, destinasyon pazarlama unsuru olarak kullanabileceği anlaşılmıştır.en_US
dc.description.abstractConsidering that local flavors are one of the important destination marketing elements and their use as a marketing and branding tool today, it is important to focus more on the gastronomic values of local destinations. With its geography and social demographic structure, Elazig is an important destination with various local flavors. In this context, the evaluation of the local Elazig culinary culture, which can be used as a destination marketing element, within the scope of gastronomic tourism, in a way, constitutes the main purpose of this study. In this study, in which qualitative research methods were used, secondary data was used to determine the dishes related to Elazig cuisine. In this study, the foods in the culinary culture of Elazig, the gastronomic products with geographical indication and the gastronomic products that are nominated for geographical indication are discussed. As a result of the study, it has been determined that Elazig has a rich and diverse culinary culture, but the number of geographically indicated products (4 geographically indicated products, 5 products at the application stage) in the field of gastronomy tourism in Elazig province is limited and these products cannot be used sufficiently as a tourism element, and this recommendations have been developed. At the same time, as a result of the study, it was concluded that Elazig cuisine could be used as a destination marketing element by offering the opportunity to experience different tastes to the visitors.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.32709/akusosbil.1081004en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCoğrafi İşaretli Ürünleren_US
dc.subjectElazığ Mutfak Kültürüen_US
dc.subjectDestinasyon Pazarlamasıen_US
dc.subjectGastronomi Turizmien_US
dc.subjectGeographical Indication Productsen_US
dc.subjectElazig Culinary Cultureen_US
dc.subjectDestination Marketingen_US
dc.subjectGastronomy Tourismen_US
dc.titleDestinasyon pazarlaması kapsamında Elazığ mutfak kültürünün ve coğrafi işaretli gastronomi ürün potansiyelinin belirlenmesine yönelik bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeA research on the determination of culinary culture and geographically indicated gastronomic product potential of Elazığ in the scope of destination marketingen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalSosyal Bilimler Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.authorid0000-0001-7259-8281en_US
dc.authorid0000-0002-0681-6137en_US
dc.identifier.volume25en_US
dc.identifier.startpage1159en_US
dc.identifier.endpage1169en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster