Sağlık turizmi farkındalığı: Malatya ilinde sağlık çalışanları üzerine bir araştırma
Künye
Şahin, M., Yılmaz, M., & Karamustafa, K. (2023). Sağlık Turizmi Farkındalığı: Malatya İlinde Sağlık Çalışanları Üzerine Bir Araştırma. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25(4), 1611-1632. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1166591Özet
Bu araştırmanın temel amacı sağlık çalışanlarının sağlık turizmi konusunda farkındalık düzeylerini ve
sağlık turizmi farkındalığının demografik değişkenlere göre ne derece farklılaştığını belirlemektir. Bu
amaç doğrultusunda, kolayda örnekleme yöntemiyle Mayıs 2022'de Malatya ilinde faaliyet gösteren bir
kamu hastanesinde görev yapan 350 sağlık çalışanından anket uygulaması ile veri elde edilmiştir. Yapılan
istatistiki analizler sonucunda sağlık çalışanlarının genel anlamda sağlık turizmi farkındalığının orta
düzeyde olduğu (3,40/5,00) tespit edilmiştir. Ek olarak, sağlık çalışanlarının sağlık turizmi farkındalığının
incelenen cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, meslekteki geçirilen yıl, çalışılan birim ve gelir düzeyi
değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Erkek çalışanların ve
lise mezunlarının farkındalığının yüksek olduğu, 39-45 yaş aralığındaki çalışanların sağlık turizminin
sorunları hakkında daha bilinçli olduğu, hastane yönetiminde çalışan personelin farkındalığının yüksek
olduğu ve en fazla beş yıldır görev yapmakta olan çalışanların diğerlerine göre sağlık turizmi konusunda
daha bilinçli oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre sağlık kurumu yöneticilerine ve
gelecek çalışmalara önerilerde bulunulmuştur. The main purpose of this research is to determine the awareness levels of health professionals about
health tourism and to what extent the awareness of health tourism differs according to their demographic
variables. In line with this purpose, data were obtained with a questionnaire from 350 healthcare
professionals working in a public hospital operating in Malatya in May 2022 by convenience sampling
method. As a result of the statistical analyzes, it has been determined that the health tourism awareness of
healthcare professionals is at a moderate level (3.40/5.00). In addition, it was determined that the health
tourism awareness of healthcare professionals differed statistically significant according to the variables
of gender, age, education level, years spent in the profession, unit of work and income level. It has been
concluded that the awareness of male healthcare professionals and high school graduates is high, the
professionals between the ages of 39-45 are more aware of the problems of health tourism, the awareness
of the healthcare professionals working in the hospital management is high, and the professionals who
have been working for a maximum of five years are more conscious about health tourism than the others.
According to the results of the study, suggestions were made to the health institution managers and future
studies.
Kaynak
Sosyal Bilimler DergisiCilt
25Sayı
4Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/akusosbil/issue/81602/1166591https://hdl.handle.net/11630/11582
Koleksiyonlar
- Cilt 25 : Sayı 4 [25]
İlgili Öğeler
Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.
-
Türkiye’de makroekonomik faktörler ile sağlık harcamaları ve Sağlık Bakanlığı bütçesi arasındaki ilişkinin ARDL sınır testi yaklaşımı ile incelenmesi
Çırak, Ümit (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2019)Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de makroekonomik faktörler ile sağlık harcamaları ve Sağlık Bakanlığı bütçesi arasındaki ilişkilerin ve makroekonomik faktörlerdeki değişimin bu değişkenleri etkileyip etkilemediğinin ortaya ... -
Sağlık okuryazarlığının sağlıklı yaşam farkındalığı ile ilişkisi: Yozgat ili örneği
Gökkaya, Durmuş; Alpaslan, Merve Nur (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 24.06.2023)Günümüzde hastalıklarla mücadele eden toplumlar yerine sağlıklı yaşam sürdürme davranışlarının geliştirildiği bir toplum yapısı ve bilinci öne çıkmaktadır. Bireylerin bu bilinci kazanması sağlık okuryazarlığı ve sağlıklı ... -
Bütirik asit: Yapısı, özellikleri ve sağlık üzerine etkileri
Çağlar, Abdullah; Tomar, Oktay; Ekiz, Teslime (2017)Kısa zincirli yağ asitleri; bağırsak lümeninde, sindirilmemiş diyet karbonhidratları gibi çeşitli maddelerin bakteriyel fermantasyonuyla üretilen organik asitlerdir. Fermente edilebilir karbonhidrattan kolonik kısa zincirli ...