Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorŞevik, Ramazan 
dc.contributor.authorYeşilırmak, Hüseyin
dc.contributor.authorAkarca, Gökhan
dc.contributor.authorAşçıoğlu, Çiğdem
dc.contributor.authorDenizkara, Ayşe Janseli 
dc.date.accessioned2025-02-03T13:39:39Z
dc.date.available2025-02-03T13:39:39Z
dc.date.issued30.06.2024en_US
dc.identifier.citationŞevik, R., Yeşilırmak, H., Akarca, G., Aşçıoğlu, Ç., vd. (2024). Quality Features of Afyon Fermented Sausage (Sucuk) and Standards Compliance. Kocatepe Veterinary Journal, 17(2), 150-161. https://doi.org/10.30607/kvj.1435818en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30607/kvj.1435818
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3723715
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/12038
dc.description.abstractSucuk is one the indispensable tastes of Turkish cuisine that is preferred by a wide range of consumers. Hence, it must be produced in accordance with standards. In this study, it is aimed to specify the physicochemical and microbiological characteristics of Afyon Sucuk and their suitability to Communiqué on Turkish Food Codex Meat and Meat Products, Turkish Food Codex Microbiological Criteria Regulation and TS 1070 Sucuk Standard. As a result of our research, it is detected that in terms of pH, protein and fat contents; 83.3%, 26.66% and 16.66% of samples are not in the limits that are specified in the Turkish Food Codex Notification of Meat and Meat Products. On the other hand, the ash and salt contents of samples are determined to be in the limits of Communiqué on Turkish Food Codex Meat and Meat Products. In terms of total aerobic mesophilic bacteria and total yeast/ mold counts, 60% of samples had higher values than the specified limits in TS 1070. Total coliform counts, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella spp. and Listeria monocytogenes counts were found to be in accordance with Turkish Food Codex Microbiological Criteria Regulation and TS 1070 (TSE Turkish Fermented Sausage Standard).en_US
dc.description.abstractSucuk, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir ve geniş bir tüketici kitlesi tarafından tercih edilmektedir. Bu nedenle, sucuğun kalite standartlarına uygun olarak üretilmesi önemlidir. Bu çalışmada Türkiye‟de önemli bir yere ve pazara sahip olan Afyon sucuğunun fizikokimyasal ve mikrobiyolojik kalite kriterlerinin belirlenerek, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği, Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği ve TS 1070 Sucuk Standardına uygunluğunun araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda örneklerimizin pH değeri bakımından, %83.3‟ünün, protein değeri bakımından %26.66‟sının, yağ değeri bakımından %16.66‟sının Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde belirtilen sınırlar dahilinde olmadığı belirlenmiştir. Ek olarak tüm örneklerimizin kül ve tuz miktarları bakımından Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde belirtilen sınırlar içerisinde tespit edilmiştir. Ayrıca örneklerimizin toplam aerobik mezofilik bakteri ve toplam maya/küf sayıları bakımından %60‟ının, TS 1070 sucuk standardında belirtilen sınırlardan daha yüksek olduğu, Toplam koliform grup bakteri sayısı, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella spp. ve Listeria monocytogenes türü bakteri sayılarının ise Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği ve TS 1070 Sucuk Standardına uygun olduğu ortaya konulmuştur.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.1435818en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAfyonkarahisaren_US
dc.subjectFermente Sosisen_US
dc.subjectMikrobiyolojien_US
dc.subjectKaliteen_US
dc.subjectFermented Sausageen_US
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.subjectpHen_US
dc.subjectQualityen_US
dc.titleQuality features of Afyon fermented sausage (sucuk) and standards complianceen_US
dc.title.alternativeAfyon sucuğunun kalite özellikleri ve standartlara uygunluğuen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.authorid0000-0002-5429-5882en_US
dc.authorid0009-0000-3400-5254en_US
dc.authorid0000-0002-5055-2722en_US
dc.authorid0000-0001-6407-8104en_US
dc.authorid0000-0002-3078-8914en_US
dc.identifier.volume17en_US
dc.identifier.startpage150en_US
dc.identifier.endpage161en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorŞevik
dc.contributor.institutionauthorYeşilırmak, Hüseyin
dc.contributor.institutionauthorAkarca, Gökhan
dc.contributor.institutionauthorAşçıoğlu , Çiğdem
dc.contributor.institutionauthorDenizkara, Ayşe Janseli 


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster