Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorNizam, Mustafa Yiğit 
dc.contributor.authorSelcuk, Murat 
dc.date.accessioned2025-02-05T08:56:24Z
dc.date.available2025-02-05T08:56:24Z
dc.date.issued03.01.2025en_US
dc.identifier.citationNizam, M. Y., & Selcuk, M. (2025). Effect of Shilajit on Freezing Rooster Semen. Kocatepe Veterinary Journal, 17(4), 393-400. https://doi.org/10.30607/kvj.1543825en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30607/kvj.1543825
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/4191835
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/12111
dc.description.abstractReactive oxygen species (ROS) are created in excess during the cryopreservation process, which speeds up the rate of lipid peroxidation (LPO). This negatively impacts spermatozoa functions and reduces their capacity to fertilize. The spermatozoon plasma membrane consists of significant amounts of polyunsaturated fatty acids (PUFA), which can be easily oxidized by ROS and produce harmful agents that are toxic to cells. The plasma membrane of rooster spermatozoa contains high concentrations of polyunsaturated fatty acids and very small amounts of mitochondria, cytoplasm, and cytoplasmic antioxidants. Cryopreservation of rooster semen has been associated with adverse effects, including increased lipid peroxidation, structural damage in the mitochondria and acrosomal area, changes in the integrity and permeability of the spermatozoon plasma membrane, and severe damage to DNA. In the study, semen taken from 20 Plymouth Rock roosters were pooled to eliminate individual differences. By adding 5 μg/mL, 10 μg/mL, 15 μg/mL, 20 μg/mL and 25 μg/mL shilajit to Beltsville Poultry Semen Extender diluent, 5 experimental and 1 control groups were formed and frozen in 0.25 mL straws. After thawing in a water bath at 37oC, spermatologic parameters were analyzed with the CASA system. Viability evaluations were made with eosin – nigrosin stain and morphological evaluations were made with Hancock method. Sperm DNA integrity was examined with the COMET assay. As a result, it was concluded that the addition of 10, 15, 20 μg/mL shilajit to rooster semen extender improves semen quality parameters and DNA integrity of semen after cryopreservation.en_US
dc.description.abstractReaktif oksijen türleri (ROS), kriyoprezervasyon sürecinde aşırı miktarda oluşmakta ve lipid peroksidasyonu (LPO) hızını artırmaktadır. Bu durum, spermatozoa fonksiyonlarını olumsuz etkilemekte ve fertilizasyon yeteneğini azaltmaktadır. Spermatozoon plazma membranı, önemli miktarda çoklu doymamış yağ asidi (PUFA) içermekte ve ROS tarafından kolayca oksitlenebilmekte ve hücrelere toksik olan zararlı maddeler üretebilmektedirler. Horoz spermatozoon plazma membranı, yüksek konsantrasyonlarda çoklu doymamış yağ asitleri ve çok az miktarda mitokondri, sitoplazma ve sitoplazmik antioksidan içermektedir. Horoz spermasının kriyoprezervasyonu, artmış lipid peroksidasyonu, mitokondri ve akrozomal bölgede yapısal hasar, spermatozoon plazma membranının bütünlüğü ve geçirgenliğinde değişiklikler ve DNA'da ciddi hasar gibi olumsuz etkilerle ilişkilendirilmiştir. Çalışmada, 20 Plymouth Rock ırkı horozdan alınan sperma bireysel farklılıkları ortadan kaldırmak için bir araya getirildi. Beltsville Poultry Semen Extender (BPSE) Sulandırıcısına 5 μg/mL, 10 μg/mL, 15 μg/mL, 20 μg/mL ve 25 μg/mL miktarlarda shilajit eklenerek 5 deney ve 1 kontrol grubu oluşturuldu ve 0.25 mL payetler içerisinde donduruldu. 37°C su banyosunda çözdürüldükten sonra spermatolojik parametreler CASA sistemi ile belirlendi. Spermatozoa canlılık oranı eosin – nigrosin boyama metodu ile, morfolojik değerlendirmeler ise Hancock yöntemi ile yapıldı. Spermatozoonn DNA bütünlüğü COMET analiz yöntemi ile değerlendirildi. Sonuç olarak, horoz sperma sulandırıcısına 10, 15, 20 μg/mL shilajit eklenmesinin, kriyoprezervasyon sonrası spermatolojik parametreleri ve DNA bütünlüğünü olumlu yönde etkilediği sonucuna varıldı.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.1543825en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCryopreservationen_US
dc.subjectRoosteren_US
dc.subjectShilajiten_US
dc.subjectSpermen_US
dc.subjectKriyoprezervasyonen_US
dc.subjectHorozen_US
dc.subjectShilajiten_US
dc.subjectSpermaen_US
dc.titleEffect of shilajit on freezing rooster semenen_US
dc.title.alternativeHoroz spermasının dondurulmasında shilajit'in etkisien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.authorid0000-0003-0830-1644en_US
dc.authorid0000-0003-1371-6297en_US
dc.identifier.volume17en_US
dc.identifier.startpage393en_US
dc.identifier.endpage400en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster