Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorErcan, Leyla
dc.date.accessioned2025-02-14T11:58:17Z
dc.date.available2025-02-14T11:58:17Z
dc.date.issued07.02.2025en_US
dc.identifier.citationErcan, L. (2025). Examination of the Inhibition Effect of Extracts of Berberis crataegina Fruit on Elastase, Xanthine Oxidase, Tyrosinase, and Calcium Oxalate Crystal. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 25(1), 26-38. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1504102en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/akufemubid/issue/90175/1504102
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/12307
dc.description.abstractResearch is being conducted on the effect of various plants and plant parts on enzymes and kidney stones. Calcium oxalate crystal is the main component of kidney stones that damage the urinary system and can result in both surgical operations and financial strain. Furthermore, certain enzymes that function excessively might lead to many health issues. Many illnesses, including hyperuricemia caused by the accumulation of uric acid crystals, for example, can be due to excessive activity of the xanthine oxidase enzyme. Furthermore, one field of research that protects against skin aging is the reduction of elastase activity. Studies are also being carried out in the fields of food and cosmetics to prevent pigmentation by suppressing the tyrosinase enzyme. Therefore, herbal medicines that can be used as inhibitors of these enzymes, whose excessive activity causes various disorders, attract attention. In this study, the inhibition effect of two different fruit extracts of Berberis crataegina (methanol and ethanol) on calcium oxalate crystals and xanthine oxidase, elastase, and tyrosinase enzymes in vitro was investigated. Additionally, the amount of monomeric anthocyanins and total phenolic and flavonoid contents were evaluated. It was observed that both extracts of B. crataegina fruit inhibited the formation of calcium oxalate crystals. However, ethanol extract was found to outperform methanol extract in inhibiting the enzymes xanthine oxidase, elastase, and tyrosinase. Due to all these features, B. crataegina fruit is one of the natural resources that can be used effectively in food, cosmetics, and health applications.en_US
dc.description.abstractÇeşitli bitki ve bitki kısımlarının enzimler ve böbrek taşları üzerindeki etkisi üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Kalsiyum oksalat kristali, idrar sistemine zarar veren böbrek taşlarının ana bileşenidir ve hem cerrahi operasyonlara hem de maddi sıkıntılara neden olabilir. Ayrıca bazı enzimlerin aşırı çalışması birçok sağlık sorununa yol açabilir. Örneğin ürik asit kristallerinin birikmesinden kaynaklanan hiperürisemi de dahil olmak üzere birçok hastalık, ksantin oksidaz enziminin aşırı aktivitesinden kaynaklanabilir. Ayrıca cilt yaşlanmasına karşı koruma sağlayan araştırma alanlarından biri de elastaz aktivitesinin azaltılmasıdır. Gıda ve kozmetik alanında da tirozinaz enzimini baskılayarak pigmentasyonun önlenmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu nedenle aşırı aktivitesi çeşitli rahatsızlıklara neden olan bu enzimlerin inhibitörü olarak kullanılabilecek bitkisel ilaçlar dikkat çekmektedir. Bu çalışmada Berberis crataegina'nın iki farklı meyve ekstresinin (metanol ve etanol) kalsiyum oksalat kristalleri ve ksantin oksidaz, elastaz ve tirozinaz enzimleri üzerindeki in vitro inhibisyon etkisi araştırıldı. Ayrıca monomerik antosiyaninlerin miktarı ve toplam fenolik ve flavonoid içerikleri de değerlendirildi. B. crataegina meyvesinin her iki ekstrenin de kalsiyum oksalat kristallerinin oluşumunu engellediği gözlendi. Bununla birlikte, etanol ekstresinin, ksantin oksidaz, elastaz ve tirozinaz enzimlerini inhibe etmede metanol ekstresinden daha iyi performans gösterdiği bulunmuştur. Tüm bu özellikleri nedeniyle B. crataegina meyvesi gıda, kozmetik ve sağlık uygulamalarında etkin bir şekilde kullanılabilecek doğal kaynaklardan biridir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.35414/akufemubid.1504102en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectB. crataegina fruiten_US
dc.subjectElastase inhibitionen_US
dc.subjectXanthine oxidase inhibitionen_US
dc.subjectTyrosinase inhibitionen_US
dc.subjectTotal phenolic contenten_US
dc.subjectTotal flavonoid contenten_US
dc.titleExamination of the ınhibition effect of extracts of berberis crataegina fruit on elastase, xanthine oxidase, tyrosinase, and calcium oxalate crystalen_US
dc.title.alternativeBerberis crataegina meyve ekstraktlarının elastaz, ksantin oksidaz, tirozinaz ve kalsiyum oksalat kristali üzerindeki inhibisyon etkisinin incelenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAfyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentSeçinizen_US
dc.authorid0000-0002-6570-8128en_US
dc.identifier.volume25en_US
dc.identifier.startpage26en_US
dc.identifier.endpage38en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster