Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDemirbüker Kavak, Dilek
dc.contributor.authorAkdeniz, Bilge
dc.date.accessioned2025-03-14T10:28:01Z
dc.date.available2025-03-14T10:28:01Z
dc.date.issued28 Aralık 2023en_US
dc.identifier.citationDemirbüker Kavak, D., & Akdeniz, B. (2023). Ayva Kabuğunun Diyet Lifi İle Zenginleştirilmiş Kurabiye Üretiminde Kullanılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 23(6), 1481-1487. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1269471en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3029220
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/12708
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, bitkisel bir atık olan ayva kabuğunun diyet lifi kaynağı olarak değerlendirilerek kurabiyelerin üretiminde kullanılması ve üretilen kurabiyelerin temel kalite özelliklerinin araştırılmasıdır. Lifçe zengin katkının üretilmesi için Eşme ayvası (Cydonia oblonga Mill.) kabukları kullanılmıştır. %5 ve %10 oranında lif katkılı olarak üretilen kurabiyeler 20 gün süreyle depolanmış ve fiziksel, kimyasal analizleri gerçekleştirerek sonuçlar kontrol örnekleriyle kıyaslanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, diyet lifi ile zenginleştirilmiş kurabiyelerin % 3.05- 5.62 oranında toplam lif içerdikleri tespit edilmiştir. Diyet lifi katkısı kurabiyelerin yayılma oranında düşüşe, sertlik kırılganlık ve L* değerlerinde ise artışa neden olmuştur. Duyusal analiz sonuçlarına göre lif katkısı, duyusal kriterlerde olumsuz bir etki yaratmamıştır. Depolama süreci başında meyvemsi koku ve tadın daha fazla algılanması sonucunda lif katkılı kurabiyeler daha yüksek beğeni skoru alırken, depolama süreci sonunda kurabiyelerin genel beğeni skorları arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study is to evaluate the quince peel, which is a plant waste, as a source of dietary fiber, in the production of cookies and to investigate the basic quality characteristics of the cookies. Eşme quince (Cydonia oblonga Mill.) peels were used to produce the fiber-rich additive. Cookies produced with 5% and 10% fiber additives were stored for 20 day, physical and chemical analyzes were performed and the results were compared with the control samples. According to the results obtained, it was determined that dietary fiber enriched cookies contain 3.05-5.62% of total fiber. Dietary fiber additive resulted a decrease in the spread ratio of the cookies, and an increase in hardness, fragility and L* values. According to the results of the sensory analysis, the fiber addition did not have a negative effect on the sensory criteria. As a result of the perception of fruity odor and taste at the beginning of the storage period, the fiber-added cookies received higher acceptance scores, while at the end of the storage period, no significant difference was found between the general acceptance scores of the cookiesen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.35414/akufemubid.1269471en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAyvaen_US
dc.subjectDiyet Lifien_US
dc.subjectKurabiyeen_US
dc.subjectKaliteen_US
dc.subjectQuinceen_US
dc.subjectDietary Fibreen_US
dc.subjectCookieen_US
dc.subjectQualityen_US
dc.titleAyva kabuğunun diyet lifi ile zenginleştirilmiş kurabiye üretiminde kullanılmasıen_US
dc.title.alternativeUse of quince peel for the production of cookie enriched with dietary fibreen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalFen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.authorid0000-0001-5914-3901en_US
dc.authorid0000-0003-2912-451Xen_US
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.startpage1481en_US
dc.identifier.endpage1487en_US
dc.identifier.issue6en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorDemirbüker Kavak, Dilek
dc.contributor.institutionauthorAkdeniz, Bilge


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster