Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAltın, Gökhan
dc.contributor.authorŞimşek, Ahmet Bahadır
dc.date.accessioned2025-04-25T07:15:18Z
dc.date.available2025-04-25T07:15:18Z
dc.date.issued27.06.2024en_US
dc.identifier.citationAltın, G., & Şimşek, A. B. (2024). Toplu Beslenme Yerlerinde Optimal Menü Planlaması: Matematiksel Model Yaklaşımı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 24(3), 552-566. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1369344en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3446229
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/12844
dc.description.abstractBu çalışma, toplu beslenme ortamlarında (örneğin, eğitim kurumları ve sağlık tesisleri) menü planlamasını iyileştirmeyi amaçlayan bir matematiksel model geliştirmeyi hedeflemektedir. Çalışma, bir yükseköğretim kurumunun öğrencileri ve personeli için öğle yemeği menülerini ele almaktadır. Geliştirilen model, maliyet odaklı, beğeni odaklı veya bu iki faktörü dengeleyen politikalara uygun menüler oluşturabilme yeteneği sunar. Ayrıca, menü çeşitliliğini artırmak ve mevsimsel kısıtlamaları dikkate almak için hafıza özelliklerini içerir. Bu çalışmanın katkıları, çok sayıda kuruma uyarlanabilen bir model sunma, menü planlama literatürüne yeni kısıtlar ekleyerek teorik bilgiyi pratik uygulamaya dönüştürme, maliyet ve lezzet odaklı politikaları bir araya getirebilen bir matematiksel model sunma, ve öznel değerlendirmenin objektif bir şekilde yapılabileceği bir araç sunma yönündedir. Bu çalışma toplu beslenme alanında karar vericilere yardımcı olacak bir menü planlama modeli sunarak daha sağlıklı ve dengeli beslenmeyi teşvik etmeyi ve toplum sağlığını iyileştirmeyi amaçlamaktadır.en_US
dc.description.abstractThis study aims to develop a mathematical model that aims to improve menu planning in mass feeding environments (e.g., educational institutions and healthcare facilities). The study considers lunch menus for students and staff of a higher education institution. The developed model offers the ability to create menus in accordance with the policies that are cost-, taste-oriented, or balancing these two factors. It also includes memory properties to increase menu diversity and take into account seasonal constraints. The contributions of this study are to provide a model that can be adapted to many organizations, to translate theoretical knowledge into practical application by adding new constraints to the menu planning literature, to provide a mathematical model that can combine cost- and tasteoriented policies, and to provide a tool for objective subjective evaluation. This study aims to promote healthier and balanced diets and improve public health by providing a menu planning model to assist decision makers in the field of public nutrition.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.35414/akufemubid.1369344en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectToplu beslenme; Menü planlamaen_US
dc.subjectMatematiksel programlamaen_US
dc.subjectMaliyet ve beğeni dengesien_US
dc.subjectSağlıklı beslenmeen_US
dc.subjectMass nutritionen_US
dc.subjectMenu planningen_US
dc.subjectMathematical programmingen_US
dc.subjectCost and taste balanceen_US
dc.subjectHealthy nourishmenten_US
dc.titleToplu beslenme yerlerinde optimal menü planlaması: Matematiksel model yaklaşımıen_US
dc.title.alternativeOptimal menu planning in mass feeding places: A mathematical model approachen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalFen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentSeçinizen_US
dc.authorid0000-0002-6611-6263en_US
dc.authorid0000-0002-7276-2376en_US
dc.identifier.volume24en_US
dc.identifier.startpage552en_US
dc.identifier.endpage566en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster