Flavonoidler
Abstract
Son yapılan araştırmalar, yaygın olarak kullanılan gıdaların besinsel özelliği olmayan ve bazı kanser türleri ve kardiyovasküler düzensizlikler gibi kronik hastalıklara karşı. koruma sağlayabilen bileşikler içerdiğini ortaya koymuştur. Antikanserojen ve diğer yararlı özellikler içeren bu bileşikler diyetsel antioksidanlar olarak da adlandırılmaktadırlar. Onların koruyucu etkisinin en önemli nedeni antioksidan aktiviteye sahip olmaları ve serbest radikal yakalama kapasiteleri yüzündendir. Son yıllarda en çok araştırılan diyetsel antioksidanlardan biri olan flavonoidlerin sayısı yaklaşık 4000’in üzerinde olup sebzeler, meyveler, hububat, çay ve kırmızı şarapta bol miktarda bulunmaktadır.
Bu çalışmanın amacı, ülkemizde bol bulunan yukarıda bahsedilen gıdaların antioksidan kapasitelerinin nedenlerinden biri olan flavonoidlere dikkat çekmek ve bu flavonoidlerin diğer özellikleri, yapı fonksiyon ve kaynakları hakkında güncel yaklaşımlar sunmaktadır. Recent studies indicated that, widely consumed foods contain some compounds capable of protecting individuals from the development of cancer, cardiovascular disorders and chronic diseases. Those compounds are called dietary antioxidants and their protective efffects as attributed to their scavenging activity. Flavonoids are a large group of antioxidants naturally occur in vegetables, fruits, cereal, tea and red wine.
The purpose of this study is to present recent knowledge about structure, function and sources of flavonoids.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Tıp DergisiVolume
3Issue
1Collections
- Makaleler [452]