İşenen idrar volümlerinin üroflovmetri parametreleri üzerine etkileri
Abstract
ÜrofIovmetri yapılan sağlıklı erkeklerin, idrar hacimlerinin üroflovmetri parametreleri üzerine etkisi araştırılmıştır.
Haziran 2002’de yaşları 21-52 arası olan toplam 30 sağlıklı gönüllü erkeğe, idrara az,orta ve çok sıkışık durumlarında olmak üzere 3’er kez üroflovmetri, MMS Libra Plus cihazı ile yapıldı. Çalışmaya katılanların kendi ifadelerine göre idrar hissi düzeyleri kaydedildi. Maksimum akım hızları, ortalama akım hızları ve diğer tüm üroflovmetri parametreleri, idrara sıkışma düzeyine göre işenen idrar hacimleri ile karşılaştırıldı.
Çalışmaya katılan erkeklerin yaş ortalaması 31 ±7.5’ da. Az, orta, çok konumda yapılan ölçümlerin analizinde maksimum akım hızına ulaşma süresi ve işemeye başlama süreleri dışındaki parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p=0.000).
Bu çalışma sonucunda üroflovmetri sırasında işenen volümlerin maksimum ve ortalama idrar akım hızlarını doğrudan arttırdığı sonucu izlenmiş ve bu sonuca göre hastalara üroflovmetri tetkikinin yapılması için ne çok az ne de çok fazla idrar hissettiklerinde başvurmaları değil normal idrar hisleri oluştuğu zaman üroflovmetri yapılmasının uygun olduğu kanısına varılmıştır. Ayrıca, infravezikal obstruksiyon göstergeleri olan maksimum akım hızına ulaşma süresi ve işemeye başlama sürelerinin, yapılan idrar hacimlerinden bağımsız olduğu görülmüştür.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Tıp DergisiVolume
4Issue
1Collections
- Makaleler [452]