Tıp fakültesi öğrencilerinde sigara içme prevalansı ve depresyon durumu arasındaki ilişki
Abstract
Amaç: Bu çalışmada Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde sigara içme durumu ve depresyon yaygınlığı arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.
Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlanan bu çalışmada, birinci sınıftan beşinci sınıfa kadar tıp fakültesi öğrencilerine sosyo-demografık özelliklerini ve sigara içme durumlarını tespit için bir anket ve depresyon düzeylerini değerlendirmek için 21 sorulu Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) uygulandı. Çalışma Kasım-Aralık 2006 tarihleri arasında gerçekleştirildi. İstatistiksel analiz için Ki-Kare testi kullanıldı.
Bulgular: Çalışmanın yürütüldüğü sürede toplam öğrencilerin %88.5’ine ulaşıldı (192/217). Öğrencilerin ortalama yaşı 20,1±1,7 idi. Cinsiyet dağılımları değerlendirildiğinde %49.5’i (95) erkek ve %50.5’i (97) kadındı. Sigara içme sıklığı % 12.5 (24/192) olarak bulundu. 5. sınıfta sigara içme sıklığı (%28.6) diğer sınıflara göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.05). BDÖ değeri öğrencilerin %8.9’unda (17/192) 17 ve üzeri olarak bulundu. Sigara içenlerde içmeyenlere göre depresyon değeri daha yüksekti (p<0.05). Sigara içen öğrencilerin ailelerinde ve arkadaş çevresinde de sigara içme yaygınlığı anlamlı düzeyde yüksek olarak bulundu (p<0.05).
Sonuç: Öğrenciler arasında sigara içme yaygınlığı genel popülasyondan az olmakla birlikte depresyon değeri toplumdaki prevalans sıklığı ile benzer olarak bulundu. Öğrencilerimize sigara bıraktırma hizmetlerinin ve destek amaçlı özel ruhsal danışmanlık hizmetlerinin ilgili kurumlarca verilmesi daha sağlıklı doktor adaylarının yetişebilmesi konusunda faydalı olacaktır. Objective: The aim of this study was to investigate relationship between smoking status and depression prevalence among Afyonkarahisar Kocatepe Univer¬sity, Medical Faculty students.
Method: In this descriptive and cross-sectional study we administered a questionnaire and Beck Depression Inven¬tory (BDI) that has 21 questions, to the first to fifty year students in medical school, in order to determine socio¬demographic features, smoking and depression status (There is no student in sixth year yet). The study was car¬ried out in November-December 2006. Chi-square test was used for statistical analysis.
Results: We reached 88.5% of total students (192/217) during the study period. The mean age of our study group was 20.1Ü.7 and 49.5% of them were male (n=95) and 50.5% of them were female (n=97). Smoking prevalence in all students was detected as 12.5% (24/192). The smok¬ing habitus in fifth class was significantly high when com¬pared with other classes (%28.6) (p<0.05). BDI score was found over 17 in 8.9% of the students (17/192). Depres¬sion scores of smokers were higher than non-smokers (p<0.05). The smoking prevalence in smoking students’ families and friends was found significantly high (p<0.05).
Conclusion: Although smoking prevalence among medi¬cal students was lower than general population, their BDI score was similar with general population. Giving special psychological counseling to give up smoking to the medi¬cal students with the related institutions may be useful for future’s healthy doctors.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Tıp DergisiVolume
7Issue
2Collections
- Makaleler [452]