Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorErdoğan, M. Sarper
dc.contributor.authorYurtseven, Eray
dc.contributor.authorEren, Fatma
dc.contributor.authorVehid, Suphi
dc.contributor.authorKöksal, Selçuk
dc.contributor.authorErginöz, Ethem
dc.date2015-02-13
dc.date.accessioned2015-02-13T15:19:41Z
dc.date.available2015-02-13T15:19:41Z
dc.date.issued2014-01
dc.identifier.issn1302-4612
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/2042
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırma; beyaz yakalı çalışanların beslenme bilgilerini ve alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı türdeki bu araştırmanın evrenini İstanbul Üniversitesi merkez kampüsünde çalışan 168 beyaz yakalı çalışan oluşturmuştur. Araştırmada herhangi bir örnekleme yöntemi kullanılmamıştır. Araştırmaya katılan beyaz yakalı çalışan sayısı 130 dur. Veriler HaziranTemmuz 2012 tarihleri arasında, araştırmacılar tarafından geliştirilmiş bir anket formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 12.0 istatistik paket programında değerlendirilmiş ve verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Bulgular: Çalışanların 58’si (% 44.6) erkek, 72’si (% 55.4) bayandı. Araştırmaya katılan çalışanların yaş ortalaması 36.3±9.24, vücut kitle indeksi (VKİ) ortalaması 24.98±4.41’dir. Cinsiyet ve sigara içimi ile beslenme alışkanlıkları puan ortalaması arasında önemli derecede fark saptanırken, düzenli alkol kullanımı ve düzenli spor yapmanın önemli derecede etkilenmediği belirlenmiştir. Tartışma: Son yıllarda tüm dünyada obezitenin (şişmanlık) görülme sıklığı giderek artmaktadır. Bu nedenle sağlıklı beslenme için bilgi düzeyi arttırılmalı ve fiziki aktivite özendirilmelidir.en_US
dc.description.abstractObjective: This descriptive research was performed in order to determine the nutritional knowledge and nutritional habits of the white collar employees. Material and Methods: The universe consisted of 168 white collar employees who currently works in the main campus of Istanbul University. No sampling methods were used in this study. The sample consists of 130 white collar employees who has accepted to participate to in the study. The data were collected using data forms which was prepared by researchers between June-July 2012. The analysis of the data was obtained by using descriptive statistical in SPSS 12.0 Results: Of 130 employees, 58 (% 44.6) were men and 72 (% 55.4) were women. The mean age of the study population was 36.3±9.24. The mean body mass index of employees were 24.98±4.41. It was determined that smoking and sex affect nutritional habit score but regular alcohol drinking and doing sports regularly were not significantly affect nutrition knowledge score. Discussion: The incidence of obesity (overweight) has been increasing in the recent years all over the world. For this reason increasing the level of information for healthy eating and physical activity should be encouraged.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Tıp Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectÇalışanen_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectBilgi Düzeyien_US
dc.titleBeyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of nutritional habits in white collar employeesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAfyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Tıp Dergisien_US
dc.departmentİstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesien_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.startpage20en_US
dc.identifier.endpage26en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster