dc.contributor.author | Çetingül, İbrahim Sadi | |
dc.contributor.author | Yardımcı, Mehmet | |
dc.date | 2015-02-19 | |
dc.date.accessioned | 2015-02-19T12:15:48Z | |
dc.date.available | 2015-02-19T12:15:48Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.issn | 1308-1594 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/2185 | |
dc.description.abstract | Being present in many feedstuffs, fats are one of the most important
components of diets. Fat supplements play an important role in improving
the absorption of fat soluble vitamins and reducing the powderiness of
feed. Natural fats are consists of 3 fatty acids and 1 glycerol components.
Fatty acids are usually classified as saturated (SFA), unsaturated (USFA),
monounsaturated (MUFA) and polyunsaturated (PUFA) fatty acids.
Among the polyunsaturated fatty acids group, linoleic (LA) and linolenic
(LNA) fatty acids are the essential fatty acids. The fatty acid profile of feed
affects the fatty acid composition of the tissues of the animals fed with
these diets. This effect occurs in meat and eggs in poultry while it occurs in
tissues, milk and embryo development in pigs. Moreover, fat supplements
can enhance productive performance in cattle, pigs and poultry. Because of
this, there is currently much interest in optimizing the amount and type of
fat in diets of farm animals. In the cases where better feed conversion rate
and faster growth is aimed, fats should be considered as much important as
proteins and carbonhydrates in farm animal nutrition. | en_US |
dc.description.abstract | Pek çok hammaddede doğal olarak bulunan yağlar, rasyonun en önemli
bileşenlerinden biridir. Yağlar ilave edildikleri rasyonun tozumasını
engellemeleri, yağda eriyen vitaminlerin emilimi açısından önemli rol
oynarlar. Doğal yağlar bir gliserol ve 3 yağ asidi bileşeninden oluşmaktadır.
Yağ asitleri genel olarak doymuş, doymamış, tekli doymamış ve çoklu
doymamış yağ asitleri olarak sınıflandırılır. Çoklu doymamış yağ
asitlerinden linoleik ve linolenik asitler esansiyel yağ asitleridir. Rasyonun
yağ asitleri profili bu rasyonla beslenen hayvanların dokularındaki yağ
asitleri kompozisyonunu etkiler. Bu etki kanatlılarda et ve yumurtada
görülürken, herbivorlar ve karnivorlarda ise doku, süt ve embriyo gelişimi
olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda rasyona yağ ilavesi
ruminantlarda, domuzlarda ve kanatlı ürünlerinde üretim artışları
oluşturmaktadır. Bu durum konuyla ilgili sahada yapılan çalışmalarda en
ideal artışı ortaya çıkartan yağ tipi ve yağ asitleri kompozisyonu tespit
üzerine bir arayışı ortaya çıkarmıştır. Neticede artan yemden yararlanma
değerleri ve sağlıklı hızlı büyümenin hedeflendiği durumlarda yağlardan
proteinler ve karbonhidratlar gibi büyük bir önemle bahsedilmesi
gerekmektedir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Fat Usage | en_US |
dc.subject | Animal Nutrition | en_US |
dc.subject | Farm Animals | en_US |
dc.subject | Fatty Acid | en_US |
dc.title | The Importance of Fats in Farm Animal Nutrition | en_US |
dc.title.alternative | Yağların Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesindeki Önemi | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Kocatepe Veteriner Dergisi | en_US |
dc.department | Departments of Animal Nutrition and Animal Husbandry Faculty of Veterinary Medicine, Afyon Kocatepe University | en_US |
dc.identifier.volume | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 77 | en_US |
dc.identifier.endpage | 81 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayını | en_US |