dc.contributor.author | Küçükkurt, İsmail | |
dc.contributor.author | Avcı, Gülcan | |
dc.contributor.author | Eryavuz, Abdullah | |
dc.contributor.author | Bayram, İsmail | |
dc.contributor.author | Çetingül, İbrahim Sadi | |
dc.contributor.author | Akkaya, Abdil Burhaneddin | |
dc.contributor.author | Uyarlar, Cangir | |
dc.date | 2015-02-19 | |
dc.date.accessioned | 2015-02-19T14:10:56Z | |
dc.date.available | 2015-02-19T14:10:56Z | |
dc.date.issued | 2009 | |
dc.identifier.issn | 1308-1594 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/2194 | |
dc.description.abstract | Aniseed (Pimpinella anisum L.), an aromatic plant, is an annual herb cultivated in many
countries but indigenous to Iran, India and Turkey. Aniseed has been used effects of
carminative, antiseptic, antispasmodic, expectorant, stimulant and stomachic. This study
was carried out to determine the effects of Aniseed (Pimpinella anisum L.) on blood malondialdehyte
(MDA), antioxidant activity (AOA), glutathion (GSH), total cholesterol
(TC), glucose, total protein (TP) and triglyceride (TG) in laying quails. A total of 180
laying quails were divided into six groups. One basal diet was used in the experiment.
There were 5 experimental groups which were supplemented with aniseed as follows:
Group I; 10 g/Kg, Group II; 20 g/Kg, Group III; 30 g/Kg, Group IV; 40 g/Kg, Group
V; 50 g/Kg, respectively. The Control Group received no aniseed throughout the experiment
lasted for 13 weeks. Aniseed supplementation reduced blood MDA significantly
(p<0.05) in Groups I, II and III. Whereas plasma AOA level was higher in
Groups III and V compared to the CG. Blood GSH increased significantly (p<0.05) in
Groups III, IV and V. TC, glucose and total protein concentrations were not affected by
supplemental aniseed. Plasma TG level was lower in only Group I than in the CG. In
conclusion, the results of this study demonstrate that aniseed could be used at 30 g/Kg
level in quail diets for an increased antioxidant activity with GSH and a decreased MDA
levels. | en_US |
dc.description.abstract | Bir aromatik bitki olan anason (Pimpinella anisum L.), başta İran, Hindistan ve Türkiye
olmak üzere birçok ülkede yetiştirilen yıllık bir bitkidir. Anason tohumu karminatif,
antiseptik, antispazmodik, ekspektoran, stimulant ve midevi etkileri nedeni ile kullanılmaktadır.
Bu çalışma yumurtacı bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica) anason tohumunun
kan malondialdehit (MDA), antioksidan aktivite (AOA), glutatyon (GSH), total
kolesterol (TK), glukoz, total protein (TP) ve trigliserid (TG)’leri üzerine etkilerini belirlemek
amacı ile yapılmıştır. Çalışmada 180 adet yumurtacı bıldırcın kullanılmış, biri
anason tohumu ilave edilmemiş bazal rasyonu tüketen Kontrol grubu (KG) olmak üzere
sırası ile Grup I; 10 g/Kg, Grup II; 20 g/Kg, Grup III; 30 g/Kg, Grup IV; 40 g/Kg,
Grup V; 50 g/Kg düzeyinde anason tohumu ilave edilmiş rasyonları tüketen deneme
grupları olacak şekilde 6 gruba ayrılmıştır. Çalışmada bir temel rasyon kullanılmış ve
çalışma 13 hafta sürdürülmüştür. Anason ilavelerinin kan MDA düzeyini anlamlı olarak
(p<0.05) Grup I, II ve III te düşürdüğü, plasma AOA düzeyinin, KG ile karşılaştırıldı-
ğında Grup III and V te daha yüksek olduğu (p<0.05), kan GSH düzeyinin ise Grup III,
IV and V te anlamlı olarak (p<0.05) yüksek olduğu, bununla birlikte kan glukoz ve total
protein düzeylerinin ise anason tohumu ilavesinden etkilenmediği görülmüştür. Plazma
TG düzeyinin ise sadece Grup I de control grubundan düşük olduğu belirlenmiştir
(p<0.05). Bu sonuçlar, temel rasyona 30 g/Kg düzeyinde anason tohumu ilavesinin
GSH ile birlikte AOA düzeyini artırdığını ve MDA seviyesini azaltabileceğini göstermektedir. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Aniseed | en_US |
dc.subject | Malondialdehyde | en_US |
dc.subject | Antioxidant Activity | en_US |
dc.subject | Biochemical Parameters | en_US |
dc.subject | Quail | en_US |
dc.title | Effects of Supplementation of Aniseed (Pimpinella anisum L.) at Various Amounts to Diets on Lipid Peroxidation, Antioxidant Activity and Some Biochemical Parameters in Laying Quails (Coturnix coturnix japonica) | en_US |
dc.title.alternative | Yumurtacı Bıldırcınların (Coturnix coturnix japonica) Diyetine Farklı Miktarlarda İlave Edilen Anasonun (Pimpinella anisum L.) Lipid Peroksidasyonu, Antioksidan Aktivite ve Bazı Biyokimyasal Parametrelere Etkisi | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Kocatepe Veteriner Dergisi | en_US |
dc.department | Departments of Biochemistry Physiology and Animal Nutritio, Faculty of Veterinary Medicine Afyon Kocatepe University | en_US |
dc.identifier.volume | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 5 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayını | en_US |