Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇevik, Cahide
dc.contributor.authorEryavuz, Abdullah
dc.contributor.authorUlutaş, Elmas
dc.contributor.authorKüçükkurt, İsmail
dc.contributor.authorBülbül, Aziz
dc.contributor.authorDemirel, Hasan Hüseyin
dc.contributor.authorTaşkıran, Nihal
dc.contributor.authorAslan, Recep
dc.date2015-02-24
dc.date.accessioned2015-02-24T11:22:07Z
dc.date.available2015-02-24T11:22:07Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1308-1594
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/2289
dc.description.abstractAfyonkarahisar ili kaplıca suları bakımından zengin bir coğrafyada bulunması nedeniyle, yoğun bir kaplıca turizmi mevcuttur. Bu bölgedeki termal sular, yerel halk ve turist olarak gelen kişiler tarafından özellikle banyo ve içme kürü amaçlı kullanılmaktadır. Çalışmamız içme kürü uygulamasına yönelik olduğundan, içme kürü uygulamasında halk tarafından bilinen ve en çok kullanılan su kaynağından alınan suyun tüketilmesinin antioksidan göstergeler, biyokimyasal parametreler ve böbrek dokusu üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmamızda ratlara 30 gün süreyle kaplıca suyu, C vitamini eklenmiş kaplıca suyu, şebeke suyu, C vitamini eklenmiş şebeke suyu verilmiş ve 30 günün sonunda kan ve doku örnekleri alınmıştır. Çalışmamızda C vitamini güçlü bir antioksidan etki göstererek, C vitamini eklenen hem normal şebeke suyu hem de termal nitelikli su verilen gruplarda AST (Aspartat amino transaminaz) düzeyini düşürdüğü gözlendi. Kullanılan su kaynağının, AST düzeyini arttırıcı bir etkisi olduğu söylenebilir. Bu termal nitelikteki su tek başına verildiğinde böbrek fonksiyon göstergeleri olan üre, BUN, kreatlnln değerlerini değiştirici bir etki göstermemiştir. Ancak C vitamini verilen gruplarda üre, BUN, ve kreatlnln değerlerinde İstatistiksel anlamda bir düşüş gözlenmiştir. C vitamininin kaplıca suyuna göre daha etkili bir destek sağladığı düşünülebilir. Grupların histopatolojik veri değerlendirmesinde kaplıca suyu İçirilen grupta renal alanda bovvman kapsülü İle glomerül arasındaki açıklığın arttığı görülmektedir. Sonuç olarak, kaplıca suyu olarak kullandığımız termal nitelikteki suyun kalp dokusunda oksidatif ve dokusal hasara yol açabileceği, İçme küründen beklenen antioksidan ve onarıcı etkileri göstermeyebileceği kanaatine varılmıştır.en_US
dc.description.abstractThermal water tourism is intense in Afronkarahisar province where is in a geographical zone rich for thermal water sources. Thermal water in this zone is used for mainly bath and drinking cure by the local people and tourists. Because this study is an implementation of drinking cure, effects of antioxidant indicators, biochemical parameters and renal tissue were investigated for most widely consumed thermal water by the people. Thermal water, vitamin C added thermal water, tap water and vitamin C added tap water were given to the rats during 30 days.Tissue and blood samples were taken at the end of 30 days. Our study showed that vitamin C is a strong antioxidant effect. Decrease in AST (aspartate amino transaminase) levels were observed in Vitamin C groups. Used water resources can be said that additive effect on the level of AST. On urea, BUN and creatinin levels which are indicators of renal function observed no effect in only thermal water given group. However, levels of Urea, BUN and Creatinine in vitamin C given groups observed statistically significant decrease. It can be said that Vitamin C is more supportive than thermal water. In histopathologic examination of the groups has been identified increased expansion between Bowman's space and glomerul in the thermal water given group. Because, in this region, the thermal water is primarily used for dropping kidney As a result, the use of the thermal water may lead to oxidative and tissular damage in heart tissue. The thermal water as drinking cure may not indicate expected anti-oxidants and restorative effects.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectC Vitaminien_US
dc.subjectİçme Kürüen_US
dc.subjectKaplıca Suyuen_US
dc.subjectSPAen_US
dc.subjectTermal Tedavien_US
dc.titleRatlarda kaplıca suyu ve kaplıca suyu ile birlikte C vitamininin uzun süre tüketilmesinin oksidan antioksidan denge ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of influences of long time consumption of thermal water and thermal water with vitamin C for oxidant-antioxidant balance and some biochemical parameters in ratsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Yüksek Okulu, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı,Afyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, Adnan Menderes Üniversitesi, Söke Sağlık Yüksek Okuluen_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.startpage23en_US
dc.identifier.endpage32en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster