dc.contributor.author | Durmuş, İbrahim | |
dc.contributor.author | Eryavuz, Abdullah | |
dc.date | 2015-02-25 | |
dc.date.accessioned | 2015-02-25T08:20:17Z | |
dc.date.available | 2015-02-25T08:20:17Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/2316 | |
dc.description.abstract | Çinko; günlük tüketilen minerallerden olup, insan, hayvan ve bitkilerin sağlıklı gelişimleri açısından esansiyel bir elementtir. Dünyada en yaygın mineral eksikliğinin çinko eksikliği olması, bunun da tahıl üretiminde ve hayvan veriminde azalmalara neden olarak yetiştiricilere önemli ekonomik kayıplar oluşturduğu bilinmektedir. Bu yüzden, hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde, yetiştiriciler tarafından hayvanların sağlığını korumak ve verimlerini artırmak için yemlerine çinko katılmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar, tavsiye edilen düzeyden 6 kat ya da daha fazla düzeyde yeme çinko katılmasının koyun ve sığırlarda verimi artırdığını göstermiştir. Bu derleme çalışmasında, son yıllarda yapılan çalışmaların bulgularından hareketle, yüksek çinko tüketiminin rumen fermentasyonu, hematolojik ve biyokimyasal parametreler ile hayvan verimine etkileri anlatılmaya çalışıldı. | en_US |
dc.description.abstract | Zinc is a mineral which are necessary to be intake daily and absolutely essential for the healthy growth of humans, animals and plants. On a global scale, zinc deficiency is the most widespread of all micronutrient deficiencies and causes reduced yields of crops and animals. Therefore, in areas with intensive livestock production, zinc is often supplemented to diet of the animals for health reasons or as growth promoters by producers. Recent studies have demonstrated that zinc improved ruminant productivity when supplemented at levels six times or more its recommended level for sheep and cows. The present review examines the effects of high dietary zinc intake on rumen fermentation, haematological and biochemical parameters and productivity of ruminants based on results of the studies conducted in recent years. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Biyokimyasal Parametreler | en_US |
dc.subject | Hematolojik Parametreler | en_US |
dc.subject | Rumen Fermentasyonu | en_US |
dc.subject | Yüksek Çinko | en_US |
dc.title | Ruminant Hayvanlarda Yüksek Çinko Tüketiminin Etkileri | en_US |
dc.title.alternative | Effects of High Dietary Zinc Intake in Ruminants Animals | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Kocatepe Veteriner Dergisi | en_US |
dc.department | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Fizyoloji AD | en_US |
dc.identifier.volume | 5 | en_US |
dc.identifier.startpage | 35 | en_US |
dc.identifier.endpage | 41 | en_US |
dc.identifier.issue | 5 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Diğer | en_US |