Identification of Staphylococcus spp. Isolated in Different Production Stages of White Cheese and Detection of Enterotoxin
Özet
This study was performed to evaluate the Staphylococcus species and
staphylococcal enterotoxin contamination in traditional production process of
white cheese, a brined (or a pickled) cheese variety with a soft or semi-hard
texture. Totally 640 samples including environmetal samples, raw milk samples,
pasteurized milk samples and white cheese samples were taken from four
traditional white cheese plants located in Konya region, Turkey. Total numbers
of staphylococci isolates classified as coagulase-positive and coagulase-negative
were 144 and 181, respectively. S. aureus and S. intermedius were identified as
dominant species among isolates. S. lentus was most frequently identified
coagulase-negative staphylococci species, followed by S. xylosus and S. simulans.
Swabs taken from staff hands were determined more contaminated compared
to other enviromental samples types. Level of staphylococcal enterotoxin was
found under detectable level in all milk and cheese samples by ELFA technique.
Nevertheless, the incidence of enterotoxin producer species indicates sanitation
deficiency in traditional production of white cheese and potential public health
problems due to consumption of white cheese produced under poor hygienic
conditions. Additionally, number of isolate isolated from raw milk indicates that
good sanitation practices must followed starting from farm level. Bu çalışma, beyaz peynir üretiminin farklı aşamalarında stafilokokların
izolasyonu ve identifikasyonu ile staphylococcal enterotoksin düzeyinin tespiti
amacıyla yapıldı. Konya’da beyaz peynir üretimi yapan dört firmadan çiğ süt,
pastörize süt, beyaz peynir, personel ve farklı ekipmanlardan olmak üzere
toplam 640 örnek alındı. Elde edilen stafilokok izolatların 144’ü koagülaz pozitif
ve 181’i koagülaz negatif olarak tespit edildi. Koagülaz pozitif türler içinde S.
aureus ve S. intermedius baskın tür olarak tespit edilmiştir. Koagülaz-negatif
stafilokok türleri arasında en sık identifiye edilen S. lentus ve bunu S. xylosus ve S.
simulans takip etmiştir. Personel elinden alınan swab örneklerindeki
kontaminasyon düzeyi üretimde kullanılan ekipmanlardan daha yüksek
bulunmuştur. Tüm süt ve peynir örneklerinde Stafilokok enterotoksin düzeyi
tespit edilebilir düzeyin altında bulunmuştur. Bununla birlikte, beyaz peynir
örneklerinde enterotoksin üretme yeteneğine sahip stafilokok türlerinin tespit
edilmesi üretimde sanitasyon eksikliğini ve halk sağlığı içinde bir risk
oluşturduğunu göstermektedir. Ayrıca, çiğ sütteki kontaminasyon düzeyi de iyi
sanitasyon uygulamalarının çiftlik düzeyinden başlayarak takip etmesi
gerekliliğini ortaya koymuştur.
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
6Sayı
2Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/2338Koleksiyonlar
- Cilt 6 : Sayı 2 [8]