Farklı Sistemlerde Çözdürülen Dondurulmuş Boğa Spermasının in Vitro Değerlendirilmesi
Özet
Bu çalışmada dondurulmuş boğa spermasının belirli sıcaklıkta ve belirli sürede, su banyosu içerisinde ve kuru sistemde çözdürülmesinin spermatolojik parametreler üzerine etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada aynı boğaya ait, aynı tarihte dondurulan ve aynı şartlarda saklanan dondurulmuş spermalardan her iki çözdürme yöntemi için 10’ar adet payet (0,25 ml) kullanılmıştır. Spermalar sulu sistemde 37,5 OC’lik su banyosunda 25 sn.’de, kuru sistemde ise 37,5 OC’de 25 sn.’ye ayarlanmış cihaz içinde çözdürülmüştür. Çözdürülen spermalardan, spermatolojik muayeneler için numuneler alınmış ve incelenmiştir. Spermatolojik parametrelerin incelenmesi sonucu motilite, ölü/canlı oranı, hipo-ozmotik şişme testi (HOST) değerleri ile baş, orta, kuyruk ve toplam anormal spermatozoa oranları yönünden her iki yöntem arasında önemli bir fark saptanmamıştır. Her iki yöntem arasında sadece akrozom bozuklukları yönünden önemli bir farklılık bulunmuştur. Kuru sistemde çözdürülen spermatozoonlardaki akrozom bozuklukları (%1,5±0,30) sulu sistemde çözdürülenlerden (%0,5±0,16) daha yüksek (P<0,05) bulunmasına rağmen kabul edilebilir sınırlar içerisindedir. Sonuç olarak kuru sistem cihazının, içindeki ısıyı daha uzun süre muhafaza edebilmesi (~10 dakika), çözdürmede spermaya su karışma riskinin olmaması, ahır şartlarında su sıcaklığının ayarlanması ve soğuk havalarda bunun muhafaza zorluğunun bulunmaması gibi nedenlerden dolayı spermanın kuru sistemde çözdürülmesinin daha avantajlı olabileceği düşünülmektedir. The aim of this study was to evaluate the effect of frozen bull sperm thawed in a water bath and dry thawing system within certain time at a certain temperature on spermological parameters. Ten straws (0.25 ml) containing of the frozen bull sperm belonging to same bull, frozen at the same date and stored under same conditions were used in the study. Straws were thawed at 37.5 °C for 25 sec in a water bath and dry thawing system. Sperm samples were obtained from the each thawed sperm and evaluated for spermatological parameters. There was no difference in the percentage of motility, dead/live spermatozoa rate, hypo-osmotic swelling test (HOST) values, abnormal spermatozoa rates (head, middle, tail parts of spermatozoa and total abnormal spermatozoa) in the study. Although acrosomal disorders of spermatozoa thawed in dry thawing system (1.5%±0.30) were significantly higher (P<0.05) than those of thawing in warm water thawing system (0.5%±0.16), acrosomal disorders of the spermatozoa were acceptable. In conclusion, the dry thawing system can have some advantages due to the fact that dry thawing system device can sustain its heat longer time (~10 min), there is no risk of mixing sperm with water, lack of difficulty in adjusting the water temperature in the barn conditions or keeping the certain water temperature in cold weather conditions.
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
7Sayı
1Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/2354Koleksiyonlar
- Cilt 7 : Sayı 1 [13]