Antioksidanlar
Özet
Serbest radikaller hücrelerde bulunan DNA, protein, lipid yapılarına kalıcı hasarlar vermeleri sebebiyle oldukça zararlıdırlar. Radikallerin vücuttaki endojen kaynakları mitokondriyal elektron taşıma sistemi, araşidonik asit metabolizması, fagositoz, enzim reaksiyonlarıdır. Eksojen kaynaklar arasında radyasyon, ozon, sigara, UV ışınlar, kimyasal maddeler, ilaçlar, metaller yer alır. Gerek endojen gerekse eksojen kaynaklar sonucu oluşan radikaller ve onların metabolizma ürünleri, vücudun kendi savunma mekanizmalarından biri olan antioksidan savunma ile zararsız hale getirilirler. Fakat bazen bu denge bozulur, dokularda hasar oluşur ve oksidatif stres meydana gelir. Oksidatif stres nedeniyle vücutta kanser, ateroskleroz, hipertansiyon, astım, diabet, kronik böbrek yetmezliği, Alzheimer, Parkinson, romatizma, karaciğer hastalıkları ve daha pek çok hastalık meydana gelir. Vücutta doğal olarak bulunan antioksidanlar ve dışarıdan alınan antioksidanlarla bu hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinin yapılmasına dair bir çok çalışma mevcuttur. Eksojen antioksidanlardan olan E, C ve A vitaminleri, flavonlar, likopen, eser elementler, tiol bileşiklerinin giderek önemi atmaktadır. Free radicals are very harmful radicals that give damage to DNA, lipids,
proteins in living organisms. The endogenous sources of radicals are
mitochondrial electron transport, phagocytosis, arachidonic acid metabolism,
enzyme reactions. Radiation, cigarette smoke, ozone, UV light, chemicals,
drugs, metals are the exogenous sources of radicals. Free radicals can be
harmless by the defence of organism called antioxidant defence. In sometimes
the equilibrium between radicals and antioxidant defence system can
breakdown. At this time radicals give harm to tissues and oxidative stress
occurs.A lots of diseases occurs by oxidative stress like cancer, atherosclerosis,
hypertension, asthma, diabetes mellitus, Alzheimer, Parkinson, rheumatoid
arthritis,etc. Endogenous and exogenous antioxidants can be used in
prophylaxis and therapy. The importance of E, C and A vitamins, flavonoids,
lycopen, trace elements, thiol compounds increases as a antioxidant.
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
7Sayı
2Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/2376Koleksiyonlar
- Cilt 7 : Sayı 2 [13]