1822-1830 Yılları Arasında Afyon’da Zirâî Faaliyetler ve İstanbul ile Ordunun İâşesi Temininde Afyon’un Yeri
Abstract
Osmanlı Devleti ekonomisinin temelini ziraat ve özellikle halkın temel besin maddesi olan hububat üretimi oluşturmaktaydı. Bir tarım ülkesi olmasına rağmen Osmanlı Devleti zamanın şartları gereği bazen İstanbul halkının ve ordunun ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekmekteydi. Bu ihtiyaçların karşılanması için Osmanlı Devleti Anadolu’nun muhtelif yerlerine müracaat etmekteydi. Bu amaçla arazisi ve iklimi ziraate uygun olan Afyon’dan da çok miktarda buğday ve arpa talep edilmiştir. İncelediğimiz dönemde bir “sancak” olan Afyon, kendi ihtiyacının yanında İstanbul ve ordunun ihtiyaçlarına katkıda bulunmakta büyük bir rol oynamıştır. Ottoman economic’s was mainly dependent on agriculture and especially grain production which was main nutrients of population. As an agricultural State, it had faced diffuculties to ensure needs of army and population. In order to provide grain stocks, Ottoman Empire also applied to the provinces contribution. For that purpose Ottoman Empire had asked grain from Afyon where it is climate and land conditions were suitable for grain harvest. In this period, as a “Sanjak”, Afyon played important role in providing needs of army, İstanbul and itself.
Source
Sosyal Bilimler DergisiVolume
2Issue
1Collections
- Cilt 2 : Sayı 1 [15]