XIX. Yüzyıl Ortalarında Karahisar-I Sâhib de Fiyatlar (1844-1854)
Özet
Bu araştırmada XIX. yüzyıl ortalarında Karahisar-ı Sâhib Şehri'nde fiyatların seyri incelenmiştir. Osmanlı Devleti'nde XVIII ve XIX. yüzyıllarda bir türlü iç ve dış istikrarın sağlanamaması Osmanlı ülkesinde, paranın değerinin düşmesine, buna karşılık fiyatların yükselmesine, kısacası yüksek enflasyona yol açmıştır. Kuşkusuz bu durumdan, Batı Anadolu'nun en önemli ticaret merkezlerinden birisi olan Karahisar-ı Sâhib Şehri de etkilenmiştir.
Karahisar-ı Sâhib Şehri'nde XIX. yüzyıl ortalarında fiyatların oldukça istikrarsız bir tablo arz ettiği görülmektedir. Ancak fiyatların yüksek seyrettiği, özellikle de 1852-1854 yıllarında gıda maddelerinin fiyatlarının anormal derecede arttığı dikkati çekmektedir. Bunun sebebi bu yıllarda meydana gelen çekirge istilasıdır.
Şehirdeki dükkan fiyatları ve kiralarına gelince; dükkanların büyüklüğüne ve mevkisine göre değişmektedir. En değerli dükkanlar ise Uzunçarşı ve civarındadır. In this study the trend of prices were examined in the Karahisar-ı Sâhib City in the middle of the XIX Th century. It is known that the inner and outer stability were not be able to reach in the Osmanlı State in the XVIII and XIX Th centuries. It is the causal high inflation. The high inflation affected the Karahisar-ı Sâhib City, too.
In the middle of the XIX Th century, the prices vvere seen instability. However, the prices were seen generally rose. Especially the prices of food were high between 1852 and 1854. This was the result of grasshopper invasion accrued at that time. As for the prices of rentals of the shops in the city, these values was changing according to the sizes and places of the shops. It is known that the most valuable shops were in the Uzunçarşı and its surroundings.
Kaynak
Sosyal Bilimler DergisiCilt
2Sayı
1Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/2908Koleksiyonlar
- Cilt 2 : Sayı 1 [15]