Turizm ve Otel İşletmeciliği İle Aşçılık Programı Öğrencilerinin “Uygulamalı Mutfak Dersleri” Hakkında Tutum ve Düşüncelerini Ölçmeye Yönelik Bir Uygulama
Abstract
Bu çalışmada Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksek Okulu (AMYO) Turizm ve
Otel İşletmeciliği ile Aşçılık programlarında öğrenim gören öğrencilerin “Uygulamalı Mutfak
Dersleri” hakkındaki tutum ve düşünceleri belirlenmeye çalışılmıştır. Söz konusu iki program
öğrencilerinin Uygulamalı Mutfak Dersleri hakkında tutum ve düşüncelerini belirlemek için
araştırmacılar tarafından hazırlanan bir anket 97 öğrenciye uygulanmıştır. Çalışmada öncelikle, anket
sorularına verilen cevaplara ilişkin frekans ve yüzde değerleri verilmiştir. Daha sonra analiz
aşamasında, sonuçları değerlendirmek için, cinsiyet, öğretim türü, program bakımından öğrencilerin
düşünceleri arasında farklılık olup olmadığını belirlemek için bağımsız 2 örneklem t testi yapılmıştır.
Genel not ortalaması grupları arasında öğrencilerin düşünceleri bakımından farklılık olup olmadığını
araştırmak için ise tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Yapılan t testi sonucunda kız öğrencilerle
erkek öğrenciler arasında, sorulara verilen cevaplar bakımından farklılık olmadığı belirlenmiştir.
Normal öğretim öğrencileri ile II. Öğretim öğrencileri arasında, sadece “Uygulamalı mutfak
derslerinde öğrendiğim bilgiler sektörde (ya da iş hayatında) işe yaramayacaktır” sorusuna verilen
cevaplar bakımından farklılık olduğu belirlenmiştir. Bu soruya normal öğretim öğrencilerinin verdiği
puan ortalaması, II. Öğretim öğrencilerinin ortalamasından daha yüksektir.
Aşçılık Bölümü ile Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü öğrencileri arasında ise Uygulamalı
mutfak derslerinde hocalarımızın bize karşı yaklaşımlarını beğeniyorum”, “Uygulamalı mutfak
derslerinde öğrendiğim bilgiler sektörde (ya da iş hayatında) işe yaramayacaktır” ve “Uygulamalı
mutfak dersleri gereksizdir” sorularına verilen cevaplar bakımından istatistiksel olarak anlamlı
farklılık olduğu görülmüştür. In this study, the behaviour and opinion of Tourism-Hotel Management and Cookery
Department students studying at Afyon Kocatepe University, Afyon Vocational School about
“Cookery Practice Courses” were tried to be determined. In order to determine the behaviour and
opinion regarding “Cookery Practice Courses” of the said two department students, a questionnaire
prepared by researchers and was applied on 97 students. In this study, first of all, the frequency and
percentage values concerning answers to the questionnaire are given. In order to evaluate the results
further at the analysis stage, two independent sampling t-test were applied to determine if there were
opinion difference among the students according to sex, education and department. One-Way ANOVA
was applied to find out if there was opinion difference among students according to their cumulative
GPA. One of the results of the t-test applied revealed that, according to the answers given to the
questions, there was no difference between female students and male students. It was also determined
that there was answer difference in just one question (among Morning Class and Evening Class
students. Difference in answers of three questions asked were observed between Cookery Department
and Tourism Hotel Management Department students..
Source
Sosyal Bilimler DergisiVolume
12Issue
2Collections
- Cilt 12 : Sayı 2 [12]