dc.contributor.author | Yılmaz, Özer | |
dc.date | 2015-04-15 | |
dc.date.accessioned | 2015-04-15T12:31:37Z | |
dc.date.available | 2015-04-15T12:31:37Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.issn | 1302-1265 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/3846 | |
dc.description.abstract | Konya, ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’nde Konya Bölümü’nde yer
alır. Ülkemizin iç kısmında yer alması, kuzey ve güneyden sıradağlarla
denizel etkinin engellenmiş olması nedeniyle Konya’da, yarı kurak iklim
şartları hâkimdir. Yarı kurak iklimin etkisine bağlı olarak Konya’nın doğal
bitki örtüsü steptir. Toprak çeşidi ise alkalen reaksiyon gösteren kahverengi
topraklardır. Bu doğal ortam özelliklerine bağlı olarak sahada en fazla tahıl
tarımı yapılmaktadır. Araştırmada Konya (merkez ilçe), Kulu, Akşehir,
Beyşehir, Hadım ve Karapınar çalışma sahası olarak seçilmiştir. Bu
istasyonların iklim değerlerinde önemli farklar olduğundan, tarımsal
verimlilik değerleri de farklı olmuştur. Doğal koşullardan en fazla, tahıl
ürünlerinin etkilenmesi nedeniyle bu çalışmada sadece buğday, arpa, yulaf
ve çavdar verimliliklerinin karşılaştırması yapılmıştır. Buna göre iklim
değerlerindeki yöresel farklılıklara bağlı olarak verimliliğin de değiştiği
gözlenmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | Konya is in Konya part in Central Anatolia in Turkey. Because of
the fact that Konya is in central side of the country and range of mountains
prevent maritim effects, semi-arid climatic conditions are dominant in
Konya. Natural vegetation of Konya is step, depending upon semi-arid
climates effects. Soil type is brown soil which react alkalence. Depending
upon this environmental characters, cereal agriculture is the most common in
the area. In this research, Konya, Kulu, Akşehir, Beyşehir, Hadım and
Karapınar were selected as the study area. Because of the fact that there are
important differences in climate values of these stations, the values of
agricultural productivity are also different. Due to the fact that cereal crops
are effected, mostly by environmental conditions fecundity of wheat, oaten,
rye and grain have been compared in this study. Fort this reason, it was observed that fecundity also changed, depending upon regional differences
in climate values. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Konya | en_US |
dc.subject | İklim | en_US |
dc.subject | Tarım | en_US |
dc.subject | Tahıl | en_US |
dc.subject | Verimlilik | en_US |
dc.title | Konya Ovası ve Çevresinin İklim Özelliklerinin Tahıl Tarımına Etkileri | en_US |
dc.title.alternative | The Effects of Climatic Characteristics on Cereal Agriculture in Konya Plain and its Surroundings | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Sosyal Bilimler Dergisi | en_US |
dc.department | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü | en_US |
dc.identifier.volume | 13 | en_US |
dc.identifier.startpage | 101 | en_US |
dc.identifier.endpage | 126 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Yayını | en_US |