Sözel, sayısal ve eşit ağırlık bölümlerinde okuyan üniversite öğrencilerinin girişimcilik eğilimlerinin bazı demografik değişkenler açısından incelenmesi: SDÜ örneği
Künye
Akçakanat, T , , , Mücevher, M , Çarıkçı, İ . (2014). SÖZEL, SAYISAL VE EŞİT AĞIRLIK BÖLÜMLERİNDE OKUYAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİNİN BAZI DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ: SDÜ ÖRNEĞİ . Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi , 16 (2) , 137-153Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık puan türlerine göre üniversiteye yerleşen öğrencilerin
girişimcilik özelliklerinin incelenmesi, girişimcilik eğilimlerinin belirlenmesi ve çeşitli demografik özelliklere
göre incelenmesidir. Araştırma Süleyman Demirel Üniversitesinde yapılmış olup, araştırmanın çalışma grubunu
üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, İşletme ve İktisat
bölümlerinde okuyan toplam 380 son sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda öğrencilerin “yüksek
girişimcilik” özelliğine sahip oldukları tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra “geldikleri yerleşim birimi”, “kariyer
hedefi”, “kendi işini kuran yakının varlığı”, “eğitimi süresince bir işte çalışma durumu”, “eğitimleri süresince
gelirlerini karşılama durumu”, “aldıkları eğitimin kendi işlerini kurmaya etkisi” ve “beklenmedik biçimde
sahip olunan bir parayı değerlendirme şekilleri” değişkenleri açısından öğrencilerin girişimcilik eğilimleri anlamlı
farklılık göstermektedir. Diğer yandan “üniversiteye yerleştikleri puan türü”, “cinsiyet”, “not ortalaması”,
“aile gelir düzeyi” ve “girişimcilik dersi alma” değişkenleri açısından ise öğrencilerin girişimcilik eğilimlerinin
anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. The aim of this study is to investigate the entrepreneurship features and to determine entrepreneurship tendencies
among verbal, quantitative and equally weighted undergraduate students based on the demographic variances.
The research is conducted at Süleyman Demirel University, working group consists of 380 senior students
from the departments of Turkish Language and Literature, History, Civil Engineering, Mechanical Engineering,
Business Administration and Economics. The results showed that the students have higher entrepreneurship
qualifications. Besides, the variances of “the place where they come from”, “career targets”, “having
entrepreneur relatives”, “working while studying”, “earning their livings during their study, “effect of the education
on setting up their own business” and “the ways of using the unexpected money” presents significant
differences. However, the study showed no significant differences of the students’ entrepreneurship tendencies’
among the variances such as “the type of scoring for the university placement”, “gender”, “grade point average”,
“family income” and “taking entrepreneurship lessons”.
Kaynak
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi DergisiCilt
16Sayı
2Koleksiyonlar
- Cilt 16 : Sayı 2 [11]