Farklı Koşullarda Depolanan Agria veBettina Patates Çeşitlerinde Meydana Gelen Duyusal Değişimler
Özet
Dünyada tarım ürünleri arasında tüketim açısında üçüncü sıraya sahip olan patates ekonomik olması
sebebiyle geniş halk kitlelerinin diyetinde yer almaktadır. Önemli bir nişasta içeriğine sahip olmasının
yanında biyolojik değeri yüksek protein ihtiva eden patates aynı zamanda B grubu vitaminler, C vitamini
ve potasyum gibi mineral maddeleri içermektedir. Yaygın bir tüketim ve kullanım alanına sahip olması
üretimin olmadığı zamanlar için depolanarak saklanması durumunu ortaya çıkarmaktadır. Uygun
olmayan koşullarda depolandığında patatesin duyusal özelliklerinde ve besin öğelerinde değişiklikler
meydana gelmektedir. Farklı depolama koşullarında bu değişikliklerin kapsamını belirlemeyi amaçlayan
çalışmalar ürün kalitesi üzerinde olumsuz depolama etkisini en aza indirmek için değerlidir. Bu nedenle
araştırmamızda Agria ve Bettina patates çeşitleri materyal olarak kullanılarak özellikle evsel
ortamlardaki depolama koşullarının patatesin duyusal özelliklerine etkilerinin araştırması yapılmıştır.
SPSS kullanılarak yapılan testlerde patates çeşidi ile renk ve sertlik arasında anlamlı bir ilişki bulunurken
(p<0,05), sürgün durumu ile ilgili anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Hem depolama koşulları ile hem de
depolama süresi ile renk, sertlik ve sürgün durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05).
Doğru depolama koşulları seçilerek patateslerin raf ömrü artırılabilir. Potatoes with third place in terms of consumption of agricultural products in the world is situated in the
diet of the masses due to the economic. Potato, as well as being an important source of starch, contains
high biological value protein, also contains such as potassium mineral substances, B group vitamins and
vitamin C. Potatoes having a common consumption and usage should be kept stored for times when
there is no production. The potatoes are stored in unsuitable conditions changes in the sensory
properties and nutrients occurs. Studies aimed at determining the extent of these changes in different
storage conditions on the adverse effects of storage product quality is valuable for minimize. Therefore,
especially in the domestic environment the storage conditions using the material of potato varieties
Agria and Bettina research has been conducted to investigate the effects of the sensory properties of
the potato. SPSS using tests that found a significant correlation between the color and hardness of the
potato varieties (p <0.05), there was no significant relationship regarding shoot status. Both with
storage time and with storage conditions between color, hardness and in shoot status significant
relationship was found (p <0.05). The shelf life of potatoes can be improved by selecting the right
storage conditions