dc.contributor.author | Coşkun, Nihal Derin | |
dc.contributor.author | Işık, Eren | |
dc.contributor.author | Şahin, Ayşe Selcen | |
dc.contributor.author | Börekçioğlu, Çiğdem | |
dc.contributor.author | Uz, Veli | |
dc.date.accessioned | 2016-01-25T07:05:14Z | |
dc.date.available | 2016-01-25T07:05:14Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.issn | 2149-3367 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/4209 | |
dc.description.abstract | Kütahya ili seramik ve çini üretiminde önemli bir tarihi geçmişe sahiptir. Geçmişte üretilen birçok çini ve
seramik ürünün nasıl üretildiği ile ilgili günümüzde çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle
günümüzde üretimi yapılan seramik ürünlerde Kütahya’da seramik üreticilerinin kullandığı yüksek
poroziteli beyaz pişen bünyenin karakterizasyonu yapılarak pişirme davranışlarının belirlenmesi
amaçlanmıştır. Bünyenin 1015 ˚C’ de pişiriminde beyazlık değeri L*’ nin 89’un üzerinde, su emmenin
%27,45, mukavemetin ise 282,42 kg/cm2 olduğu belirlenmiştir. Artan sıcaklıklarda ürünün pişirilmesiyle
belirli ölçüde mukavemeti artmaktadır. Ancak diğer fiziksel özellikleri çok fazla değişmemiştir.
Mukavemet dışında diğer özelliklerin değişmemesi nedeniyle ürünün yüksek sıcaklıklarda pişirilmesinin
maliyeti arttıracağı bu nedenle 1015˚C’ de pişirim sıcaklığının yeterli olduğu tespit edilmiştir. Daha
yüksek mukavemetli ürün üretiminde ise 1160˚Cpişirim sıcaklığının yeterli olacağı belirlenmiştir. Ancak,
bu sıcaklıkta pişen bünyede kristobalit oluşması nedeniyle sır-masse uyumunun sağlanması gerektiği
görülmüştür. | en_US |
dc.description.abstract | Kütahya province has an historical importance in terms of ceramics and traditional hand made ceramics
(also known as çini) production. There is no adequate knowledge on how the earlier ceramics and çini
(from now on they will be called the ceramics) were made in Kütahya city. Therefore, for the
determination of firing behaviors of presently produced ceramic products which made by ceramic
manufacturers of Kütahya used high porosity white fired structures characterization has been made.
The structure’s, that sintered in the temperature of 1015˚C, whiteness measurement L* is above 89,
water absorption is %27, 45, strength value is 282.42 kg/cm2 were determined. Strength of product
has been substantially increased in the increasing temperature of firing. But another physical property
hasn’t changed overmuch. Firing temperature in 1015˚C determined sufficient due to steady of another
properties excluding strength and costs expensive. Firing temperature in 1160˚C identified sufficed for
higher strength product manufacture. Glaze – masse adaptation must be supplied because of the
cristoballite formation in the structure which has fired in 1160°C temperature. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Kütahya | en_US |
dc.subject | Seramik | en_US |
dc.subject | Beyaz Bünye | en_US |
dc.subject | Pişirme | en_US |
dc.subject | Karakterizasyon | en_US |
dc.title | Yüksek Poroziteli Beyaz Pişen Seramik Çamurunun Karakterizasyonu | en_US |
dc.title.alternative | Characterization of High Porosity White Fired Ceramic Clay | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.department | Dumlupınar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü, Dumlupınar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Bölümü | en_US |
dc.identifier.volume | 15 | en_US |
dc.identifier.startpage | 14 | en_US |
dc.identifier.endpage | 20 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayını | en_US |