Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSağlam, Didem
dc.contributor.authorŞeker, Esra
dc.date.accessioned2016-07-27T13:35:53Z
dc.date.available2016-07-27T13:35:53Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn2147-6853
dc.identifier.urihttp://kvj.aku.edu.tr/wp-content/uploads/sites/56/2016/06/2016_9_2_Article_7.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/4317
dc.description.abstractGıdalar çok çeşitli mikroorganizma gruplarını içerebilmektedir. Bunlardan bazıları gıda üretiminde kullanılırken, birçoğu ise gıdalarda bozulmaya veya gıda kaynaklı hastalıklara neden olmaktadır. Gıda kaynaklı hastalıklar genel anlamda patojen mikroorganizmalar ya da mikrobiyel toksinler ile kontamine olmuş gıdaların tüketilmesi ile oluşan ve daha çok gastrointestinal semptomlarla seyreden klinik tablolardır. Bu mikrobiyel kökenli hastalıklar; gıda kaynaklı infeksiyonlar ve gıda kaynaklı mikrobiyel intoksikasyonlar şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Gıda infeksiyon ve intoksikasyonlarına neden olan çok sayıda bakteri bulunmakla birlikte, en önemlileri Salmomella spp., Campylobacter spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Clostridium spp., Escherichia coli O157:H7, Shigella spp., Yersinia enterocolitica, Vibrio spp., Brucella spp. ve Aeromonas spp. olarak bilinmektedir. Bu derlemede, gıda kaynaklı bakteriyel patojenler, patojenlerin bulaşma yolları ve infeksiyonlardan korunma konusunda kısa bilgi verilmesi amaçlanmıştır.en_US
dc.description.abstractFoods can comprise the wide range of microorganism groups. While some of these are used for food production, a great many of these cause food deterioration and food-borne diseases. Food-borne diseases caused by consuming of food contaminated with pathogen microorganisms or microbial toxins are the clinical findings seen mainly gastrointestinal symptoms. These microbial diseases can appear to be food-borne infections and food-borne microbial intoxications. Although a numerous bacteria cause food-borne infections and intoxication, Salmomella spp., Campylobacter spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Clostridium spp., Escherichia coli O157:H7, Shigella spp., Yersinia enterocolitica, Vibrio spp., Brucella spp. and Aeromonas spp. are known to be the most important pathogens. The aim of this review was to give the short information on food-borne bacterial pathogens, their transmission routes and the protection from infections.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.5578/kvj.23164en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectEpidemiyolojien_US
dc.subjectGıda Kaynaklı Bakteriyel Hastalıken_US
dc.subjectGıda Kaynaklı İntoksikasyonen_US
dc.subjectGıda Kaynaklıen_US
dc.subjectBakteriyel Patojenen_US
dc.titleGıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenleren_US
dc.title.alternativeFood-borne Bacterial Pathogensen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAfyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentGıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenleren_US
dc.identifier.startpage105en_US
dc.identifier.endpage113en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster