dc.contributor.author | Düz, Mürüvvet | |
dc.contributor.author | Fidan, A. Fatih | |
dc.date.accessioned | 2016-07-27T13:36:07Z | |
dc.date.available | 2016-07-27T13:36:07Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.issn | 2147-6853 | |
dc.identifier.uri | http://kvj.aku.edu.tr/wp-content/uploads/sites/56/2016/06/2016_9_2_Article_8.pdf | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/4318 | |
dc.description.abstract | Aminoasit dekarboksilasyonu sonucu oluşan biyojen aminler, hem vücudumuzda sentezlenmekte hem de gıdalarla
alınabilmektedir. Meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunmalarının yanında proteince zengin ve fermente edilmiş gıdaların
olgunlaşması veya bozulması sonucu da ortaya çıkabilmektedirler. Gıdalarda aminoasitleri dekarboksilaz enzimi ile
indirgeyen ve biyojen amin oluşumuna neden olan birçok mikroorganizma izole edilmiştir. Biyojen aminler, büyük ölçüde
sucuk gibi et ürünleri yanısıra balık ürünleri, peynir, bira, şarap ve turşu gibi fermente gıdalar ve maya ekstraktları gibi pek
çok üründe bulunmaktadır. Besin hijyeni ve sağlıklı beslenme bilincinin artmasıyla birlikte gıdalardaki biyojen amin varlığı
gıda bozulması ve gıda güvenliği açısından tüketiciler için büyük önem taşımaya başlamıştır. Biyojen aminler gıdalarda iki
nedenle önem arz etmektedirler: Bunlar biyojen amin miktarının kalite indikatörü olarak kabul ediliyor olması ve sağlık
açısından riskli toksik etkilerinin bulunmasıdır. Bu çalışmada biyojen aminlerin oluşumu ve sağlığa etkileri incelenmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | Amino acid decarboxylation caused by biogenic amines, as well as to synthesize in our bodies and can be taken with food.
Besides naturally present in fruits and vegetables protein-rich food and maturation of the fermented or degradation as a
result may occur. Many microorganisms that cause reducing amino acid with decarboxylase enzyme and formation of
biogenic amine was isolated in foods. Biogenic amines, largely meat products such as sausages and fish products, including
cheese, beer, wine and fermented foods, pickles, yeast extract and are present in many products. Due to the increase of
conciousness of food hygiene and healthy nutrition, the presence of biogenic amines in foods is increasing emphasis on
both food security and food spoilage for consumers. Biogenic amines in foods are important for two reasons. These are
the amount of biogenic amines is considered as quality indicators and the presence of risky toxic health effects. In this
study the formation and the health effects of biogenic amines were investigated. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.doi | 10.5578/kvj.23113 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Biyojen Amin | en_US |
dc.subject | Dekarboksilasyon | en_US |
dc.subject | Histamin | en_US |
dc.subject | Tiramin | en_US |
dc.title | Biyojen Aminler ve Etkileri | en_US |
dc.title.alternative | Biogenic Amines and Effects | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Veteriner Dergisi | en_US |
dc.identifier.volume | 9 | en_US |
dc.identifier.startpage | 114 | en_US |
dc.identifier.endpage | 121 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayını | en_US |