Melamin Formaldehit Reçinesiyle Ticari Esans Mikrokapsülasyonu ve Kararlılığının İncelenmesi
Özet
Bu çalışmada, yumuşatıcılarda kullanılan esanslar melamin formaldehit (MF) reçineleri kullanılarak
mikrokapsüllendi. oluşturulan kapsüllerin verimi, boyutları, çeper kalınlığı ve oda sıcaklığındaki
karalılıkları incelendi. Kapsül kabuğunun temel bileşeni olan Melamin/formaldehit (M/F, mol/mol) 1/5
oranında, pH=9,0’da, sıcaklık 80 ve 90 oC ve 30 ve 45 dakikada sentezlendi. Endüstriyel olarak kullanılan
4 farklı koku belirlenip bu kokular su içerisinde emülsiye (O/W, yağ/su) edici (dört madde) maddeler
yardımıyla en kararlı halleri belirlenmiştir. Emülsiye karışım sentezlenen MF reçinesi ve akrilikasit
akrilamid kopolimer bağlayıcısı ile belirli süre ve sıcaklıklarda karıştırılarak mikron boyutunda kapsüller
elde edilmiştir. Sentezlenen MF reçinesinin karekterizasyonu IR spektroskopinde, emülsiye
damlacıkların kararlıkları ve boyutları optik mikroskopla, kapsüllerin boyutları ve duvar kalınlığı elektron
mikroskopuyla, termal kararlılıkları diferansiyel taramalı kalorimetre ile incelenmiştir. Elde edilen
kapsüllerin verimi % 85‐89, kapsül çeper kalınlığı 190‐426 nm ve 20 oC deki aktif madde kaybı % 45‐56
arasında olmuştur. In this study, some fragrances (essential oils) which used in the softening were encapsulated by
melamine formaldehyde resins. Yield, the sizes and wall thicknesses of the microcapsules and their
stability at room temperature were investigated. Melamine formaldehyde (MF), the main component
of the capsule shell, was synthesized at a ratio of 1/5 (mol/mol), at pH= 9.0, at a temperature of 80 and
90 oC, and at 30 and 45 minutes of reaction time. The optimum stable conditions of microspheres of 4
different industrial using fragrances were determined by using emulsifying agents. Emulsion mixture,
MF resins and acrylic acid acrylamide copolymer were mixed in a fixed time and temperature in order
to obtain microns size microcapsules. Synthesized MF resins were characterized by FT‐IR spectroscopy,
microcapsule size and stability of emulsified droplets were checked by optical microscope, size and wall
thickness of the capsules were determined by scanning electron microscope and thermal stability of the
capsules was examined by differential scanning calorimetry. The obtained yield of the capsules is 85‐
89%, capsule wall size is between 190 to 426 nm and active substance loss at 20 °C in the microcapsules
is between 45‐56 %.
Kaynak
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
16Sayı
2Koleksiyonlar
- Cilt 16: Sayı 2 [30]