HMK Metal ve Alaşımlarının KırılmaTokluğunu Arttırma İmkanları
Özet
Bu çalışmada “karşılıklı” kırılma modeli temel alınarak hacim merkezli kübik (HMK) kristal yapıya sahip olan metal ve alaşımlarının kırılma tokluğunu (Kıc) arttırma imkanları incelenmiştir.
Kırılma tokluğu malzemenin integral mekanik özelliği olup konstrüksiyonda daima bulunan mikro veya makro çatlakları göz önünde tutarak, konstrüksiyonun ömür uzunluğunu belirlemektedir. Bu nedenle malzemelerin kırılma tokluğunu tayin etmek büyük önem taşımaktadır. Ancak standarda uygun olarak söz konusu çeliklerin kırılma tokluğunu saptamak için büyük engelleri yenmek gerekmektedir. Kırılma tokluğu ile malzemenin kolay tayin edilen basit mekanik özellikleri ve iç yapı parametreleri arasındaki ilişkileri açıklamak bu problemin çözümünde önemli bir yer tutmaktadır.
Bu çalışmada ortaya koyulmuş teorik temeller kırılma tokluğunu oldukça kolay bir tarzda saptamak, yüksek kırılma tokluğuna sahip olan metal alaşımlar keşif etmek ve hacim merkezli kübik kristal yapıya sahip olan metal ve alaşımların kırılma tokluğunu elde etmek için yeni bir standart geliştirmek imkanını sağlamaktadır. In this study, based on the equivalent fracture model, the techniques for the improvement of fracture toughness (Kıc) of body centered cubic (BCC) alloys have been investigated.Fracture toughness is an integral mechanical property, which consider the micro and/or macro cracks always exist in any construction and determine the life period of a construction. So, the determination of the fracture toughness of a material is importantly desired. On the other hand, the Standard test methods (ASTM E 399-72) include many difficulties to overcome. This concludes that, the relation between basıc mechanical properties, easily available from basic experiments, and micro structural parameters by means of fracture toughness is a key phenomena in the solution of mentioned issue.
The fundamental theories obtained in this study give the possibility of relatively easy determination of fracture toughness, the discovery of metals and alloys having high fracture toughness and the establishment of a new Standard procedure to obtain the fracture toughness of BCC metals and alloys.
Kaynak
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
2Sayı
1Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/454Koleksiyonlar
- Cilt 2 : Sayı 1 [14]