Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKılıç, Serpil
dc.contributor.authorKılıç, Murat
dc.date.accessioned2018-06-27T10:22:36Z
dc.date.available2018-06-27T10:22:36Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://fenbildergi.aku.edu.tr/wp-content/uploads/2018/04/011202112-117.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/4864
dc.description.abstractBu çalışma, biber tozu örneğinde arsenik, kadmiyum ve kurşunun üç eser elementi üzerinde uluslararası yeterlilik testi (07217, Lab ID 53) içermektedir. Yeterlik testi, katılan laboratuvarların başarılarının bağımsız bir değerlendirmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Doğrulanmış yöntemlerin kullanımı ile birlikte, yeterlilik testi, laboratuvar kalite güvencesinin temel unsurudur. Bu yeterlik testi çalışmasına toplam 55 laboratuvar katılmıştır. Performans değerlendirmesi için analitlerin atanan referans değerleri organizatörler tarafından sağlanmıştır. Katılımcıların yetkinliğini yorumlamak için sayısal gösterge olarak z-skor kullanılmıştır. Mümkün olduğu yerlerde, PT katılımcıları tarafından kullanılan analitik yöntemlere genel bir bakışla performans ve yöntem seçimi arasındaki korelasyonlar sağlandı. Sertifikalı referans materyali (NIST Domates Yaprağı 1573a ve ERM-BC084 Domates ezmesi) bir mikrodalgada nitrik asit ve hidrojen peroksit ile çözgünleştirildi. Kalibrasyon, matrikse 10 mgL-1 stok standart solüsyondan 0.5, 1, 2, 5, 10, 25 ve 50 μgL-1 konsantrasyonlarında hazırlanan standartların eklenmesiyle gerçekleştirildi. Sonuçlara göre sırasıyla As, Cd ve Pb için z skoru 0.9, 0.3 ve 1.1 olarak bulundu.en_US
dc.description.abstractThis study presents an international proficiency testing (07217, Lab ID 53) on three trace elements, arsenic, cadmium and lead in chilli powder. Proficiency testing aims to provide an independent assessment of the compedence of participating laboratories. Together with the use of validated methods proficiency testing is essential element of laboratory quality assurance. This proficiency-test exercise was registered with a total of 55 laboratories. The assigned reference values of the analytes for performance assessment were provided by the organizers. z-Score was used as the numerical indicator to interpret participants competence. We have assessed an overview of analytical methods used by PT participants, where possible looking for correlations between performance and choice of method. The certified reference material (NIST Tomato Leaves 1573a and ERM-BC084 Tomato paste) was digested with nitric acid and hydrogen peroxide in a microwave oven. The calibration was accomplished by adding the standards prepared in the concentrations of 0.5, 1, 2, 5, 10, 25 and 50 µgL−1 from the 10 mgL−1 stock standard solution on the matrix. The procedure follows that recommented in the IUPAC International Harmonised protocol for the Proficiency Testing of Analytical Chemistry Laboratories. According to the results was found z score 0.9, 0.3 and 1.1 for As, Cd and Pb, respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.5578/fmbd.66832en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiber Tozuen_US
dc.subjectAğır Metalen_US
dc.subjectIcp-Msen_US
dc.subjectKapalı Mikrodalga Sistemien_US
dc.titleLaboratuvar yeterlilik testi biber tozu örneğinde ICP-MS ile element analizien_US
dc.title.alternativeElemental analysis in the proficiency testing chilli powder sample by ICP-MSen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAfyon Kocatepe Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.volume18en_US
dc.identifier.startpage112en_US
dc.identifier.endpage117en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster