dc.contributor.author | Kılıç, Serpil | |
dc.contributor.author | Kılıç, Murat | |
dc.date.accessioned | 2018-06-27T10:22:36Z | |
dc.date.available | 2018-06-27T10:22:36Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | http://fenbildergi.aku.edu.tr/wp-content/uploads/2018/04/011202112-117.pdf | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/4864 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, biber tozu örneğinde arsenik, kadmiyum ve kurşunun üç eser elementi üzerinde uluslararası
yeterlilik testi (07217, Lab ID 53) içermektedir. Yeterlik testi, katılan laboratuvarların başarılarının
bağımsız bir değerlendirmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Doğrulanmış yöntemlerin kullanımı ile
birlikte, yeterlilik testi, laboratuvar kalite güvencesinin temel unsurudur. Bu yeterlik testi çalışmasına
toplam 55 laboratuvar katılmıştır. Performans değerlendirmesi için analitlerin atanan referans değerleri
organizatörler tarafından sağlanmıştır. Katılımcıların yetkinliğini yorumlamak için sayısal gösterge olarak
z-skor kullanılmıştır. Mümkün olduğu yerlerde, PT katılımcıları tarafından kullanılan analitik yöntemlere
genel bir bakışla performans ve yöntem seçimi arasındaki korelasyonlar sağlandı. Sertifikalı referans
materyali (NIST Domates Yaprağı 1573a ve ERM-BC084 Domates ezmesi) bir mikrodalgada nitrik asit ve
hidrojen peroksit ile çözgünleştirildi. Kalibrasyon, matrikse 10 mgL-1 stok standart solüsyondan 0.5, 1,
2, 5, 10, 25 ve 50 μgL-1 konsantrasyonlarında hazırlanan standartların eklenmesiyle gerçekleştirildi.
Sonuçlara göre sırasıyla As, Cd ve Pb için z skoru 0.9, 0.3 ve 1.1 olarak bulundu. | en_US |
dc.description.abstract | This study presents an international proficiency testing (07217, Lab ID 53) on three trace elements,
arsenic, cadmium and lead in chilli powder. Proficiency testing aims to provide an independent
assessment of the compedence of participating laboratories. Together with the use of validated
methods proficiency testing is essential element of laboratory quality assurance. This proficiency-test
exercise was registered with a total of 55 laboratories. The assigned reference values of the analytes
for performance assessment were provided by the organizers. z-Score was used as the numerical
indicator to interpret participants competence. We have assessed an overview of analytical methods
used by PT participants, where possible looking for correlations between performance and choice of
method. The certified reference material (NIST Tomato Leaves 1573a and ERM-BC084 Tomato paste)
was digested with nitric acid and hydrogen peroxide in a microwave oven. The calibration was
accomplished by adding the standards prepared in the concentrations of 0.5, 1, 2, 5, 10, 25 and 50 µgL−1
from the 10 mgL−1 stock standard solution on the matrix. The procedure follows that recommented in
the IUPAC International Harmonised protocol for the Proficiency Testing of Analytical Chemistry
Laboratories. According to the results was found z score 0.9, 0.3 and 1.1 for As, Cd and Pb, respectively. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.doi | 10.5578/fmbd.66832 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Biber Tozu | en_US |
dc.subject | Ağır Metal | en_US |
dc.subject | Icp-Ms | en_US |
dc.subject | Kapalı Mikrodalga Sistemi | en_US |
dc.title | Laboratuvar yeterlilik testi biber tozu örneğinde ICP-MS ile element analizi | en_US |
dc.title.alternative | Elemental analysis in the proficiency testing chilli powder sample by ICP-MS | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.department | Afyon Kocatepe Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 18 | en_US |
dc.identifier.startpage | 112 | en_US |
dc.identifier.endpage | 117 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayını | en_US |