Yapay Sinir Ağları ile Endüstriyel Ekmek Mayası Fermentasyonunda Özgül Üreme Hızı ve Biyokütle Kestirimi
Künye
Karakuzu, Cihan...(ve başk.)" Yapay Sinir Ağları İle Endüstriyel Ekmek Mayası Fermentasyonunda Özgül Üreme Hızı Ye Biyokütle Kestirimi". AKÜ Fen Bilimleri Dergisi 3,1/2. (2003) : 51-66.Özet
Endüstriyel fermantasyon süreçlerinin kontrolü ve optimizasyonu özellikle biyokütle ve kullanılmamış hammadde gibi anahtar süreç değişkenlerinin ölçümü için on-line ölçüm yapan enstrümanların olmayışı sebebiyle sınırlıdır. Bu değişkenlerin ölçümü sadece çevrimdışı (off-line) süreçten alman örneklerle yapılan laboratuvar analizi ile yapılabilmektedir. Bu çalışma, proses modeli ve üretim ortamından alman ölçümlere dayalı olarak, maya derişimi (Cx) ve özgül üreme hızı (|iı) değişkenleri için birer yapay sinir ağı (YSA) kestirimci sunmaktadır. Verilen sonuçlar, YSA yazılım-sensörlerin üretim ortamında biyokütle derişimi ve özgül üreme hızını başarılı bir şekilde kestirdiğini göstermektedir. Böylece bu değişkenlerin gözlenmesi ve etkin on-line kontrol yapısı kurulumu mümkün olacaktır.
Kaynak
Fen Bilimleri DergisiCilt
3Sayı
1/2Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/489Koleksiyonlar
- Cilt 3 : Sayı 1/2 [11]