dc.contributor.author | Özbek, Aşır | |
dc.contributor.author | Erol, Emel | |
dc.date.accessioned | 2019-01-22T06:03:16Z | |
dc.date.available | 2019-01-22T06:03:16Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.citation | | en_US |
dc.identifier.citation | Özbek, A , Erol, E . (2018). AHS VE SWARA YÖNTEMLERİ İLE YEM SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KRİTERLERİNİN AĞIRLIKLANDIRILMASI . Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi , 20 (2) , 51-66 . DOI: 10.33707/akuiibfd.451969 | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/pub/akuiibfd/issue/41809/451969 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/5187 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.33707/akuiibfd.451969 | |
dc.description | With the increase in occupational accidents and occupational diseases, the importance given to occupational health and
safety has increased. The importance of this issue, which has not been dealt with in the past, has forced both the
employer and the employees to an adaptation process. However, even if there are problems, the formation of a culture
of occupational health and safety will provide benefits for the employees and the employer and will reduce the rate of
occupational accidents and occupational diseases in enterprises.
In this study; 11 criteria were determined by the experts regarding the occupational health and safety in enterprises
operating in the feed sector. The weights of the criteria were evaluated by the Multi-Critical Decision Making (MCDM),
Analytical Hierarchy Process (AHS) and Step-wise Weight Assessment Ratio Analysis (SWARA) methods. Thus, in terms
of occupational health and safety, the criteria that should be given more importance by the parties, especially by the
employers were determined. Both evaluations showed similar results. | en_US |
dc.description.abstract | Günümüzde iş kazalarının ve meslek hastalıklarının çoğalması ile birlikte iş sağlığı ve güvenliğine verilen önem
artmıştır. Önceden üzerinde yeterince durulmayan bu konunun son yıllarda önem kazanması, hem işvereni hem de
çalışanları uyum sağlama sürecine zorlamıştır. Ancak her ne kadar sıkıntılar oluşsa da iş sağlığı ve güvenliği kültürünün
oluşması, çalışan ve işveren için avantajlar sağlayacak, işletmelerdeki iş kazası ve meslek hastalığı oranlarını
düşürecektir.
Bu çalışmada; uzmanlar tarafından yem sektöründe faaliyette bulunan işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği konusunda
dikkat edilmesi gereken 11 adet kriter belirlenmiştir. Kriterlerin ağırlıkları, Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV)
yöntemlerinden olan Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) ve Step-wise Weight Assessment Ratio Analysis (SWARA)
yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Böylece iş sağlığı ve güvenliği konusunda; başta işverenler olmak üzere konunun
taraflarının öncelikli olarak hangi kriterlere daha çok önem vermeleri gerektiği belirlenmiştir. Değerlendirme
neticesinde her iki yönteminin de benzer sonuçlar verdiği görülmüştür. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Çok Kriterli Karar Verme, Analitik Hiyerarşi Süreci, İş sağlığı ve güvenliği, SWARA | en_US |
dc.title | AHS ve SWARA yöntemleri ile yem sektöründe iş sağlığı ve güvenliği kriterlerinin ağırlıklandırılması | en_US |
dc.title.alternative | Weighting of the occupational health and safety criteria in the feed sector using AHS and SWARA methods | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi | en_US |
dc.department | Afyon Kocatepe Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 20 | en_US |
dc.identifier.startpage | 51 | en_US |
dc.identifier.endpage | 66 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayını | en_US |