Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDurmuş, İbrahim
dc.contributor.authorEvcimen, Mustafa
dc.contributor.authorSalim, Mehmet Naci
dc.contributor.authorKüçükkurt, İsmail
dc.contributor.authorİnce, Sinan
dc.contributor.authorEryavuz, Abdullah
dc.date.accessioned2019-01-24T06:52:37Z
dc.date.available2019-01-24T06:52:37Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationen_US
dc.identifier.urihttp://dergipark.gov.tr/download/article-file/448658
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5218
dc.descriptionDaily variations in the concentration of urea, glutamine, glucose, cortisone, malondialdehyde (MDA) and antioxidant potential (AOP) were evaluated in the blood of sheep fed once a day. The study was carried out on 10 Anatolian Merinos sheep, average 1.5 years old and healthy. Animals were fed once per day with 61.3 % forage and 38.7 % concentrate mixture throughout the experimental period for 15 days. The blood samples were taken from the animals at first hour before and at 1, 3, 5, 7, 9, 12, 18 and 24th hours after feeding. Urea concentration decreased at first hour after feeding compared to before feeding and started augmentation after that and reached to levels before feeding at 12th hour after feeding. Glucose concentration increased at first hour after feeding compared to before feeding and started decline after that and reached to levels before feeding at 5th hour after feeding. Glutamine and cortisone concentrations decreased from at first hour to at 7th hour after feeding compared to before feeding and reached to levels before feeding at 7th hour after feeding. MDA levels decreased at first and 5th hours after feeding compared to before feeding and started increasing after 7th hour and reached significantly higher levels than before feeding in samples taken from at 12th hour to at 24th hour after feeding. While AOP increased at 3th and 9th hours after feeding, it decreased at 5, 7 and 12th hours after feeding. We concluded that the blood metabolic profiles and oxidant and antioxidant balance in sheep vary depending on time after feeding. In order to maximize the diagnostic value of these the blood metabolic profiles, the most suitable time for blood collection seems to be just before the feeding in sheep fed once a day.en_US
dc.description.abstractBu proje çalışması, koyunlarda beslemeden sonra geçen zamana bağlı olarak kan metabolik profili ile oksidan-antioksidan dengede meydana gelen değişiklikleri tespit etmek amacıyla yapıldı. Araştırma; ortalama 1,5 yaşlı, sağlıklı 10 Anadolu Merinosu koyunda gerçekleştirildi. Hayvanlar 15 gün süren deneme boyunca % 61.3 kaba yem ve % 38.7 karma yemden oluşan rasyonla günde bir kez beslendiler. Hayvanlardan besleme öncesi ve beslemeden sonraki 1, 3, 5, 7, 9, 12, 18 ve 24. saatlerde kan örnekleri alındı. Kan örneklerinde, üre, glikoz, glutamin ve kortizol düzeyleri ile malondialdehid (MDA) ve antioksidan potansiyel (AOP) belirlendi. Üre düzeyleri besleme öncesine göre besleme sonrası ilk saatte düştü, bu saatten sonra artmaya başladı ve besleme önceki düzeylerine beslemeden sonraki 12. saatte ulaştı. Glikoz düzeyleri besleme öncesine göre beslemeden sonraki ilk saatte önemli oranda arttı, bu saatten sonra düşerek beslemeden sonraki 5. saatte besleme öncesi düzeylerine ulaştı. Glutamin ve kortizol düzeyleri besleme öncesine göre beslemeden sonraki ilk saatten 7.saate kadar önemli düzeyde düşüş gösterdi ve beslemeden sonraki 7.saatte besleme öncesi düzeylere ulaştığı bulundu. MDA düzeyleri beslemeden sonraki ilk ve 5. saat örneklerinde önemli düzeyde düşüş gösterdi ve 7. saatten sonra artmaya başlayarak 12 saatten 24. saate kadar alınan örneklerde önemli düzeyde arttığı tespit edildi. AOP beslemeden sonraki 3. ve 9. saatlerde önemli oranda artarken, 5, 7 ve 12. saatlerde önemli oranda azaldığı bulundu. Sonuç olarak, koyunlarda kan metabolik profil ile oksidan-antioksidan dengenin beslemeden sonra geçen zamana bağlı olarak değişmektedir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.5578/kvj.46508en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntioksidan, Kortizol, Glutamin, Metabolik profil, Oksidan, Koyun.en_US
dc.titleDetermination of changes in some biochemical parameters and oxidant-antioxidant balance after food intake in sheepen_US
dc.title.alternativeKoyunlarda Yemlemeden Sonra Kan Oksidan-antioksidan Denge ile Bazı Biyokimyasal Parametrelerdeki Değişimlerin Belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage6en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster