Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGökmen, Mukadderat
dc.contributor.authorÖnen, Adem
dc.contributor.authorEktik, Nisanur
dc.contributor.authorKara, Recep
dc.contributor.authorTorlak, Emrah
dc.contributor.authorMetli, Murat
dc.date.accessioned2019-01-25T05:42:12Z
dc.date.available2019-01-25T05:42:12Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationGokmen M. Onen A. Ektik N. Kara R. Torlak E. Metli M. Detection of Prevalence, Antibiotic Resistance and Virulence Factors of Enterococcus spp. Isolated From Ready to Eat Foods. Kocatepe Vet J. (2017) 10(2): 76-82.en_US
dc.identifier.urihttp://dergipark.gov.tr/download/article-file/386503
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5236
dc.descriptionen_US
dc.description.abstractBu çalışmada tüketime hazır bazı gıdalarda Enterokok türlerinin prevalansı, antibiyotik dirençliliği ve virülans faktörleri belirlendi. Analize alınan 187 gıda örneğinin 112 (%59,9)’sinde 114 Enterococcus spp. izole edildi. Et ürünlerinden 39 (%34,8), peynirlerden 42 (%37,5), salatalardan 25’i (%22,3) ve helva örneklerinden 8 (%7,1)’inde Enterococcus spp. izolatı elde edildi. Antibiyotik dirençlilik testi sonuçlarına göre, elde edilen Enterokok izolatlarının çalışmada kullanılan antibiyotiklerden en az dördüne dirençlilik gösterdiği tespit edildi. İzolatların hiçbirinde gelatinaz aktivitesi gözlenmezken, 36’sında (%31,6) hemolizin aktivitesi pozitif tespit edildi. Sonuç olarak starter kültür olarak kullanılabileceği ve insanlar için zararsız olduğu düşünülen bazı Enterokok türlerinin, virülens faktörler ve sahip olabilecekleri antimikrobiyal direnç bakımından halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından bir risk oluşturabilmektedir. Bu nedenle gıda endüstrisinde starter olarak kullanılabilecek Enterokok türleri, patojenite özelliği bulunmayan ve antibiyotik direnç genlerine sahip olmayanlardan seçilmelidir.en_US
dc.description.abstractIn this study, we identified the prevalence of Enterococcus spp., antibiotic resistance and several virulence factors of some ready-to-eat foods. Totally 114 Enterococcus spp. were isolated in 112 (59.90 %) of the 187 food samples analysed. Enterococcus spp. isolates were obtained from 39 samples of meat products (34.80 %), 42 samples of cheese brands (37.50 %), 25 samples of salads (22.30 %) and eight samples of halva (7.10 %). According to the results of the antibiotic resistance test, the Enterococci isolates obtained were determined to show resistance to at least 4 of the antibiotics used in the study. While no gelatinase activity was observed in any of the isolates, haemolysin activity was observed to be positive in 36 of them (31.60 %). As a result, having been regarded for years as harmless and reported likely to be used as a starter culture, some Enterococcus spp. pose a risk to public health and to food safety since they have virulence factors and strong antimicrobial resistance. For this reason, the Enterococcus spp. to be used as a starter in the food industry should be chosen from among those that don’t have pathogenicity and antibiotic resistance genes.
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.5578/kvj.54067en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntibiyotik Dirençliliken_US
dc.subjectEnterococcus Spp
dc.subjectTüketime Hazır Gıda
dc.subjectVirülens Faktörler
dc.subjectAntibiotic Resistance
dc.subjectVirulence Factors
dc.subjectEnterococcus Spp
dc.subjectReady-To-Eat Foods
dc.subjectTüketim
dc.subjectAntibiotic
dc.subjectAntibiyotik
dc.titleTüketime hazır bazı gıdalarda enterococcus spp. prevalansı, antibiyotik dirençlilik ve virülens faktörlerinin tespitien_US
dc.title.alternativeDetection of prevalence, antibiotic resistance and virulence factors of enterococcus spp. ısolated from ready to eat foodsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentBalıkesir Üniversitesi, Veteriner Fakültesien_US
dc.departmentBalıkesir Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü
dc.departmentNecmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Fakültesi
dc.departmentHatay Gıda Kontrol Laboratuvarı
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.startpage76en_US
dc.identifier.endpage82en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster