Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAkaylı, Tülay
dc.contributor.authorDurna, Mehmet
dc.date.accessioned2019-01-25T07:20:05Z
dc.date.available2019-01-25T07:20:05Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationAkayli T. Durna M. Kültür Levrek (D. labrax) Balıklarından İzole Edilen Vibrio Anguillarum İzolatlarının Karakterizasyonu Kocatepe Vet J. (2017) 10(3): 134-141.en_US
dc.identifier.urihttp://dergipark.gov.tr/download/article-file/387204
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5244
dc.description.abstractBu çalışmada kültür levrek balıklarında (D. labrax) Vibriosise neden olan Vibrio anguillarum’un bakteriyolojik, moleküler ve serolojik karakterizasyonu yanısıra biyofilm oluşturma özelliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 150-200 gr ağırlığında, hastalık belirtileri gösteren 5 adet levrek balığından örnekleme yapılmıştır. Hasta balık örneklerinin iç organlarından farklı besiyerlerine bakteriyolojik ekimler yapılmıştır. Bakteri izolatları biyokimyasal özelliklerine göre V. anguillarum olarak adlandırılmıştır. İzolatlar, bu türe özgü olan rpoN PCR analizi sonucunda 519 bp’lik tek bant oluşturmuştur. V. anguillarum O1, O2 ve O3 serotiplerine karşı geliştirilmiş antikorlar kullanılarak gerçekleştirilen lam aglütinasyon ve Dot-blot testleri sonucunda; çalışmadaki hasta kültür levrek balığı örneklerinden izole edilen V. anguillarum izolatlarından elde edilen O-antijen ekstraktları yalnızca türün O1 serotipine karşı geliştirilen antikorla reaksiyona girmiştir. Referans bakteriler ile bu çalışmadan izole edilen 5 adet V. anguillarum izolatının ELISA plağında biyofilm oluşturma yetenekleri incelenmiştir. Sonuç olarak; bu çalışma ile V. anguillarum’un ülkemizde ilk kez Dot-blot metodu ile serotiplendirmesi yapılmıştır.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study is the bacteriological, molecular and serological characterization and determination of the biofilm formation of Vibrio anguillarum isolates that induced vibriosis in cultured sea bass (D. labrax). In this study, sampling studies were made on 5 fish samples weighing between 150-200 g, showing some disease signs supplied from fish farm. As a result of the bacteriological inoculations on the different media made from the internal organs of the diseased fish samples such as liver, kidney and spleen. Bacterial isolates were identified as V. anguillarum according to their biochemical properties. Isolates that were identified as V. anguillarum formed a single band of 519 bp in the rpoN PCR analysis. In the slide agglutination and Dot-blot tests that were performed by using antibodies raised against V. anguillarum serotypes O1, O2 and O3, O-antigen extracts obtained from V. anguillarum recovered from diseased cultured sea bass in this study, only reacted with the antibody raised against serotype O1. As a result, with this study, serotyping of V. anguillarum by Dot-blot method was examined for the first time in Turkey with this study.
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.5578/kvj.57378en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDot-Bloten_US
dc.subjectLevrek
dc.subjectRpon PCR
dc.subjectVibrio Anguillarum
dc.subjectDot-Blot
dc.subjectSea Bass
dc.subjectRpon PCR
dc.subjectVibrio Anguillarum
dc.titleKültür levrek (D. Labrax) balıklarından izole edilen vibrio anguillarum İzolatlarının Karakterizasyonuen_US
dc.title.alternativeCharacterization of vibrio anguillarum isolates recovered from diseased cultured european sea bass (D. Labrax)en_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentİstanbul Üniversitesi, Su ürünleri Fakültesien_US
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.startpage134en_US
dc.identifier.endpage141en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster