Koyunlarda yeme nane ilavesinin rumenprotozoon sayısı ve bazı rumen parametreleri ile kan oksidan-antioksidan dengeye etkisi
Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
2017Yazar
Durmuş, İbrahimUlutaş, Elmas
Acaröz Arslan, Damla
İnce, Sinan
Küçükkurt, İsmail
Salim, Mehmet Naci
Eryavuz, Abdullah
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterKünye
Durmuş İ.Ulutaş E. Arslan-Acaröz D. İnce S. Salim M.N. Küçükkurt İ. Eryavuz A.. Effect of of peppermint supplementation to diet on rumen protozoal numbers and some ruminal parameters in sheep. Kocatepe Vet J. (2017) 10(4): 300-307Özet
Bu çalışma, koyunlarda yeme nane ilavesinin rumen protozoon sayısı ile bazı rumen ve kan parametrelerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmada 18 adet koyun kullanılmış olup, bunlar her grupta 6 adet olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Toplam 30 gün süren deneme periyodu boyunca, Kontrol, %2.5 Nane ve %5 Nane gruplarındaki koyunlar sırasıyla nane içermeyen, %2.5 nane ve %5 nane ilave edilmiş yemlerle beslendi. Denemenin sonunda koyunlardan rumen ve kan örnekleri alındı. Rumen örneklerinde; protozoon sayısı, pH ve amonyak düzeyleri belirlendi. Kan örneklerinde ise kan sayımı, plazma üre, glikoz, malondialdehid (MDA) ve glutasyon (GSH) düzeyleri, eritrositlerde süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) enzim aktiviteleri belirlendi. Çalışmada; gruplar arasında rumen protozoon sayısı, pH ve amonyak düzeyleri bakımından istatistiksel farklar olduğu tespit edildi. Yeme nane ilavesinin hematolojik parametreler ile plazma üre, glikoz, MDA ve GSH düzeyleri, SOD ve CAT enzim aktivitelerine etkisinin olmadığı bulundu. Bu çalışmada elde edilen bulgular, koyunların yemine %5 düzeyinde nane ilavesinin hematolojik parametreler ile kan oksidan-antioksidan dengeyi etkilemeksizin rumen protozoon sayısını azalttığını gösterdi. This study was carried out to investigate the effects of dietary supplementation of peppermint on rumen protozoal numbers and some ruminal and hematological parameters in sheep. Eighteen sheep in a completely randomized desing were allocated to three treatments contained 6 sheep per group. During the experimental period (30 days), the sheep were fed to diets containing no peppermint, 2.5 % peppermint and 5% peppermint for groups of Control, 2.5%Peppermint and 5%Peppermint respectively. The rumen protozoal numbers, ruminal pH, rumen ammonia concentration, hematological parameters, plasma urea and glucose, malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) concentrations, enzyme activities of superoxide dysmutase (SOD) and catalase (CAT) in ruminal and blood samples taken from sheep at the end of experiment were determined. Statistical significant differences were found in protozoal numbers, ruminal pH and rumen ammonia concentrations between three groups. Hematological parameters, concentrations of plasma urea, glucose, MDA and GSH, erythrocyte enzyme activities of SOD and CAT were not influenced by addition of peppermint to the diet. The results showed that addition of peppermint at a concentration of 5% to diet of sheep decreases ruminal protozoal numbers without affected hematological parameters and oxident-antioxident balance in the blood.
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
10Sayı
4Koleksiyonlar
- Cilt 10 : Sayı 4 [17]