Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaradal, Fulden
dc.contributor.authorErtaş Onmaz, Nurhan
dc.contributor.authorHızlısoy, Harun
dc.contributor.authorYıldırım, Yeliz
dc.contributor.authorAl, Serhat
dc.contributor.authorGönülalan, Zafer
dc.date.accessioned2019-01-30T12:26:59Z
dc.date.available2019-01-30T12:26:59Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationKaradal F. Onmaz Ertas N. Hızlısoy H. Yıldırım Y. Al S. Gonulalan Z. Niğde İlindeki Çiğ Koyun, Keçi ve İnek Sütlerinde Aflatoksin M1 Düzeyleri Kocatepe Vet J. (2018) 11(2):119-125en_US
dc.identifier.urihttp://dergipark.gov.tr/download/article-file/424945
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5293
dc.description.abstractBu çalışmada, Niğde ilinde tüketime sunulan çiğ inek, koyun ve keçi sütlerinde aflatoksin M1 (AFM1) varlığının araştırılması, yasal düzenlemeler dikkate alınarak halk sağlığı yönünden tehlike oluşturup oluşturmadığının belirlenmesi ve sütlerdeki toksin içeriklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmada, 90 çiğ süt örneği toplanarak ELISA tekniği ile analiz edildi. İncelenen tüm süt örneklerinin AFM1 ile kontamine olduğu koyun ve keçi sütlerindeki AFM1 düzeyinin yasal limitlerin altında, çiğ inek sütü örneklerinin 3'ünde (%10) ise bu limitlerin üzerinde (50 ng/L) olduğu belirlendi. Ayrıca farklı hayvan türlerinin sütlerindeki AFM1 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlemlendi (p <0.05). Sonuç olarak, Niğde'de koyun ve keçi sütü tüketimi ile AFM1’e maruz kalma potansiyelinin inek sütü tüketimine oranla daha düşük olduğu belirlendi. Bununla birlikte inek sütlerinde yasal limitlerin üzerinde tespit edilen AFM1 varlığının halk sağlığı bakımından önemli olduğu ve bu nedenle sütlerin sistematik olarak kontrol edilmesi gerektiği sonucuna varıldı.en_US
dc.description.abstractThis study aimed to investigate the presence of aflatoxin M1 (AFM1) in raw cow, sheep and goat milk consumed in Niğde and to evaluate whether they pose a risk for public health regarding legal limits and to compare the AFM1 levels in milk of different species. In the study, 90 raw milk samples were collected and analysed by ELISA tecnique. All of the milk samples were found to be contaminated with AFM1. On the other hand AFM1 contents of all sheep and goat milk samples were below the legal limits, while 3 of the raw cow milk samples (10%) exceeded the limits of concern (50 ng/L). In addition, statistically significant differences were observed between AFM1 levels in milk of different species (p <0.05). In conclusion, AFM1 exposure risk in case of sheep and goat milk consumption is found to be lower than cow milk consumption in Niğde. However, presence of AFM1 in cow milk samples should be considered as a public health jeopardy, therefore milks should be systematically monitored.
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.376355en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAflatoksin M1en_US
dc.subjectKoyun Sütü
dc.subjectKeçi Sütü
dc.subjectİnek Sütü
dc.subjectHalk Sağlığı
dc.titleNiğde ilindeki çiğ koyun, keçi ve inek sütlerinde aflatoksin M1 düzeylerien_US
dc.title.alternativeAflatoxin M1 levels in raw sheep, goat and cow milks in Niğde Provinceen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Bor Meslek Yüksekokuluen_US
dc.departmentErciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi
dc.departmentErciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.startpage119en_US
dc.identifier.endpage125en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster