dc.contributor.author | Yalçın, Sakine | |
dc.contributor.author | Çıvracı, Sadık | |
dc.contributor.author | Burçak, Ender | |
dc.contributor.author | Onbaşılar, İlyas | |
dc.date.accessioned | 2019-02-01T05:42:02Z | |
dc.date.available | 2019-02-01T05:42:02Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.citation | Yalçın S. Çıvracı S. Burçak E. Onbaşılar İ. Effects of Usage of Sepiolite in Layer Diet on Pellet Quality and Pellet
Production Parameters. Kocatepe Vet J. (2018) 11(2):134-139. | en_US |
dc.identifier.uri | http://dergipark.gov.tr/download/article-file/519086 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/5296 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmanın amacı, endüstri koşulları altında yumurta tavuğu yemlerinde sepiyolit kullanımının pelet kalitesine ve pelet üretim parametrelerine olan etkisini belirlemektir. Araştırmada, kontrol ve deneme grubu için yedişer parti olmak üzere her grup için toplam 14 tonluk pelet yem ticari bir yem fabrikasında üretilmiştir. Her parti 2 tondur. Üretilen kontrol grubu yemi %14,12 ham protein, %4,47 ham selüloz ve %3,20 ham yağ içermektedir. Deneme grubu yemine karıştırıcıda %1 sepiyolit ilave edilmiştir (top-dressed). Fabrikada 6 mm delik çaplı peletleme diski kullanılmıştır. Sepiyolit kullanımı enerji tüketimini %16,14 düzeyinde azaltmış, pelet dayanıklılık indeksini önemli ölçüde artırmıştır (p<0,001). Pelet dayanıklılık indeksi, kontrol grubu yeminde %49,08 ve deneme grubu yeminde %87,39 bulunmuştur. Bu nedenle, yumurta tavuğu yemlerinde sepiyolit kullanımının pelet kalitesi üzerine faydalı etkileri olabileceği sonucuna varılmıştır. | en_US |
dc.description.abstract | The purpose of this experiment was to determine the effects of sepiolite usage on pellet quality and pellet production parameters for layer diet under industrial conditions. In this study; 14 t pellet diets for control and treatment groups with 7 batch were produced in a commercial feed factory. Each batch was 2 t. Control group diet manufactured in this study, contained 14.12% crude protein, 4.47% crude fibre and 3.20% ether extract. For the treatment group diet 1% sepiolite was used as top dressed in the mixer. Pelleting disc having 6 mm hole diameter was used in the factory. Sepiolite usage reduced energy consumption at the level of 16.14% and increased pellet durability index significantly (p<0.001). Pellet durability index was found to be 49.08% in the control group and 87.39% in the treatment group. Therefore, it is concluded that sepiolite usage in layer diets would be beneficial for improvement in pellet quality. | |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.identifier.doi | 10.30607/kvj.372107 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Pelet Dayanıklılığı | en_US |
dc.subject | Layer Diets | |
dc.subject | Pellet Durability | |
dc.subject | Pellet Quality | |
dc.subject | Sepiolite | |
dc.subject | Yumurta Tavuğu Yemi | |
dc.subject | Pelet Dayanıklılığı | |
dc.subject | Pelet Kalitesi | |
dc.subject | Sepiyolit | |
dc.title | Yumurta tavuğu yemlerinde sepiyolit kullanımının pelet kalitesi ve pelet üretim parametrelerine etkisi | en_US |
dc.title.alternative | Effects of usage of sepiolite in layer diet on pellet quality and pellet production parameters | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Kocatepe Veteriner Dergisi | en_US |
dc.department | Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi | en_US |
dc.department | Bayburt Üniversitesi, Demirözü Meslek Yüksekokulu | |
dc.department | Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ankara | |
dc.department | Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi | |
dc.identifier.volume | 11 | en_US |
dc.identifier.startpage | 134 | en_US |
dc.identifier.endpage | 139 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayını | en_US |